Konferencija u Munchenu

Zvizdić: BiH je dio globalne koalicije protiv terorizma

Zvizdić je istaknuo da je BiH dio globalne koalicije u borbi protiv terorizma, naglasivši da su svi u opasnosti od terorizma kako u regiji tako u Europi i svijetu.
Vijesti / Politika | 16. 02. 2018. u 21:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sudjeluje na 54. međunarodnoj konferenciji o sigurnosti koja je danas počela u Munchenu.



Konferenciji nazoči 30 šefova država i vlada, a teme se odnose na rasprave o glavnim međunarodnim sigurnosnim izazovima i fokusirane su i na prijetnje po međunarodni liberalni poredak, konflikte na Bliskom istoku i kontrolu naoružanja, s akcentom na nuklearni program Sjeverne Koreje.

Zvizdić je istaknuo da je BiH dio globalne koalicije u borbi protiv terorizma, naglasivši da su svi u opasnosti od terorizma kako u regiji tako u Europi i svijetu.

''Važni su zaključci ili smjernice koje ćemo čuti kao produkt konferencije na kojoj prisustvuje više od 30 šefova država i vlada, kao i desetine te stotine predstavnika asocijacija, instituta i organizacija koje se bave pitanjem sigurnosti. Konferencija ima dugu tradiciju i  u konačnici uvijek da jasne smjernice ili modele djelovanja kako bi se razina sigurnosti povećala u Europi, ali i u cijelom svijetu'', rekao je Zvizdić.



Dodao je da je u fokusu konferencije odnos između Europske unije i NATO pakta, koji dijele iste vrijednosti i imaju iste ciljeve, ali je naglasio da EU postaje sve značajniji globalni 'igrač' u borbi protiv terorizma. 

''Praktično planeta je postala globalno selo, nitko ne može biti zaštićen od terorističkih ili drugih sigurnosnih prijetnji, a namjera BiH je da budemo dio globalne koalicije za povećanje razine sigurnosti i da surađujemo sa zemljama u regiji, posebno u EU kako bismo kroz pravovremenu razmjenu podataka i sinkronizirano djelovanje očuvali razinu stabilnosti BiH i zapadnog Balkana'', poručio je.

Kaže sutra je dan rezerviran za bilateralne susrete te da je danas imao priliku da se susretne s kancelarom Austrije i premijerom Bugarske, koja presjedava EU i da je to prilika da se na marginama obave susreti i razgovara o europskoj budućnosti BiH.

''BiH je u posljednje tri godine prešla put koji se očekivao u zadnjih 15 godina, uspjeli smo na neki način kondenzirati ono što je propušteno u posljednjih deset godina i zaista smo napravili vrlo značajne pomake na putu europskih integracija, to su svi primjetili, na neki način imamo i pohvale i BiH sada polako sustiže dinamiku zemalja regije zapadnog Balkana'', potcrtao je Zvizdić.

Apelira da europske integracije ostanu u fokusu, da sve snage kako javnog tako i civilnog sektora u državi se angažiraju na realizaciji najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja, a to je članstvo u EU.

''Isključivo koristim razgovore za važne teme, a to su europske integracije BiH s očuvanjem stabilnosti. Tu je svakako ekonomski razvoj, odnosno prezentacija potencijala BiH kako bismo privukli što više stranih investitora'', zaključio je Zvizdić.       

Konferencija o sigurnosti u Munchenu je prvi put održana 1962. godine.
Kopirati
Drag cursor here to close