Kako kome

Zvizdić: Armija je ispisala najčasnije stranice u povijesti BiH

Obljetnica je obilježena i u Mostaru gdje je polaganjem cvijeća na Šehitlucima završena sedmodnevna manifestacija…
Vijesti / Politika | 15. 04. 2019. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 1992. godine službeno je, odlukom Predsjedništva BiH, formirana Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Čestitku povodom ovog dana uputio je i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH koji, između ostalog, kaže da se ''na ovaj dan treba sjetiti svih onih pripadnika Armije RBiH koji su, braneći svoju državu, dali najviše što su mogli za nju - svoje živote, zbog čega je naša obveza da nastavimo borbu za njenu opstojnost''.

I predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je čestitku.

''Danas je dan kada se s ponosom sjećamo najboljih sinova i kćeri Bosne i Hercegovine koji su časno i herojski obranili suverenitet i nezavisnost naše jedine domovine BiH Bosne i Hercegovine kao cjelovite države ravnopravnih građana i naroda. Na današnji dan, prije 27 godina, Odlukom Predsjedništva BiH formirana je Armija Republike BiH kao jedina legalna i legitimna vojna sila države RBiH, koja je u najtežim okolnostima barbarske agresije na našu domovinu, herojski obranila ustavni poredak RBiH, ispisujući najčasnije stranice u hiljadugodišnjem periodu postojanja BiH'', stoji u čestitki predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Obljetnica je obilježena i u Mostaru gdje je polaganjem cvijeća na Šehitlucima završena sedmodnevna manifestacija obilježavanja godišnjice formiranja ARBiH.


 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u Tuzli, u bazi Oružanih snaga BiH u Dubravama, rekao da je Armija BiH jedina legalna vojna sila koja je u nemogućim uvjetima obranila Bosnu i Hercegovinu.

''To je velika stvar, ali i velika razlika u odnosu na sve druge vojske koje su dolazile u BiH, koje su harale BiH i koje su pokušavale da unište BiH. Za razliku od svih njih Armija BiH je bila jedina legalna vojna sila legitimne Vlade BiH, međunarodno priznate države. Kritičari toga to nikada ne trebaju zaboraviti i uvijek trebaju da imaju na umu'', rekao je Džaferović te dodao da je Armiju BiH stvarao narod u trenutku koji je bio jedan od najtežih u historiji Bosne i Hercegovine.

''Kada su brojne sile pokušavale da unište BiH, Armija BiH je obranila ovu zemlju i omogućila zaključivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. Ona je najzaslužnija za slobodu koju mi danas živimo. Danas, 24 godine nakon Daytona mi treba da nastavimo i nastavit ćemo ono za što se borila Armija Bosne i Hercegovine, a to je cjelovita i demokratska BiH, država ravnopravnih naroda i građana, ravnopravnih ljudi bez obzira na kojem dijelu ove zemlje živjeli i bez obzira na bilo kakvi nacionalnu ili etničku pripadnost. I ostvarit ćemo taj cilj'', istaknuo je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close