Pričao i o Mostaru

Zvidić: Radončić spasio obraz Vijeća ministara, uređen Mostar je napredak za BiH

"Pitanja Mostara nije pitanje samo Grada Mostara već je pitanje čitave BiH. Pravilno uređen Mostar, kvalitetno održani izbori i razvoj, znače napredak za BiH", rekao je Zvizdić.
Vijesti / Politika | 18. 06. 2020. u 19:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Denis Zvizdić kazao je kako misli kako su dogovorom SDA i HDZ-a BiH najviše dobili građani Mostara, koji nakon više od desetljeća imaju pravo da izaberu svoju vlast i budu birani.

Kazao je kako je on građanima Mostara vratio demokratsko pravo da biraju i budu birani, iako je mišljenja da bi bilo bolje da je ranije napravljena šira politička platforma među strankama koje se zalažu za Mostar.

Napredak za BiH

"Nisam pristalica gledanja po sustavu crno-bijelo, je li netko više dobio nadmudren ili ne. Mislim da su najviše dobili građani Mostara koji mogu očuvati jedinstveni Mostar i izabrati svoju vlast. Statutom postoji jedna gradska administracija, jedno gradsko vijeće, ugrađeni su brojni zaštitni mehanizmi. Hoće li tako biti za 5-10 godina - ne znam, voli bih da ne postoje i da svi vjeruju jedni drugima, ali bitno je da se najvažnije odluke odnose, ima dvojni potpis itd", rekao je Zvizdić za N1.

Govoreći o tome tko je garant ovog sporazuma da će on biti i realiziran, Zvizdić je rekao kako su to "predstavnici međunarodne zajdnice koji su stavili svoj potpis te kako smatra da niti jedan politički subjekt neće imati hrabrosti niti ideje da izigra ovaj sporazum".

"Pitanja Mostara nije pitanje samo Grada Mostara već je pitanje čitave BiH. Pravilno uređen Mostar, kvalitetno održani izbori i razvoj, znače napredak za BiH", rekao je Zvizdić.

Podsjetio na izjavu Safeta Oručevića koju je rekao kako bi "dva Mostara značila tri Bosne" čime je, kazao je Zvizdić, "slikovito objasnio šta bi bilo sa BiH ukoliko se ne uredi to pitanje".

"Mostar ima zatomljene svoje potencijale, a oni su ogromni. Kada dobijemo konačno gradsko vijeće i gradonačelnika ti potencijali će biti oslobođeni i Mostar će postati ekonomski, kulturni i turistički centar. Uvjeren sam dogovor neće biti izigran jer su produkt dugogodišnjih razgovara i spremnost dvije dominantne političke stranke da postignu dogovor", rekao je Zvizdić.

Najreprezentativnije lice

Dodao je kako postoji i funkcija savjetnika koja će najvjerojatnije biti dodijeljena osobi iz reda srpskog naroda, a da će se sve odlukom donositi dvotrećinskom većinom.

Kazao je i to kako je međunarodna zajednica izvršila pozitivan pritisak da do ovog sporazuma dođe, dok je na pitanje jesu li stranke ovim pokazale da se građani ne mogu osloniti na njih već da je itekako potrebno prisustvo međunarodne zajednice, rekao je da je to nažalost tako.

Komentirajući ostavku Fahrudina Radončića na mjesto ministra sigurnosti, kazao je kako mu je žao što je do toga došlo jer je obavljao svoj posao profesionalno i odgovorno.

"Radončić bio najreprezentativnije lice Vijeća ministara BiH, spasio je obraz Vijeća ministara kada je tijekom pandemije otišlo u ilegalu i do danas nisu izašli s nekim setom mjera. Žao mi je što je dao ostavku", zaključio je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close