Sporna diploma

Žustra sjednica Komisije: Osmica ima 7 dana za dostavu diplome

Mehmedagić mora u najkraćem roku odgovoriti na zahtjeve Komisije među kojima je i to da u roku od sedam dana dostavi diplomu na uvid članovima Komisije.
Vijesti / Politika | 17. 06. 2020. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Zajedničke Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Asim Sarajlić (SDA) kazao je novinarima nakon današnje sjednice da su na predloženom dnevnom redu bile dvije točke, a to su usvajanje zapisnika i izvještaj tajnika, ali se sve pretvorilo u realnost bosanske politike.

Kako je istaknuo, predsjednik Zajedničke komisije i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić na sjednicu je došao s određenim pripremljenim zaključcima te mu je on i rekao da je iskoristio poziciju predsjednika Komisije za određene političke svrhe.

''Da li će nešto iz toga profitirati, ne znam, ali bilo je jako degutantno danas na toj sjednici. Predsjedavajući Komisije predlagao je zaključke koji nisu imali veze s dnevnim redom, nego s određenim političkim ciljevima i težnjama koje su jasne njemu ili nekome tko se s njim pripremao'', kazao je Sarajlić.

Na sjednici su usvojena tri zaključka, a Sarajlić kaže da su članovi Komisije iz HDZ-a i SNSD-a podržali zaključake te Sarajlić naglašava da je agencija predmet političkih rasprava u BiH kao i poništena diploma direktora Osmana Mehmedagića, a nije se razgovaralo o uspjesima i radu agencije te priznanjima koja dobija.

''Današnja sjednica pretvorila se u političku debatu s pripremljenim zaključcima te je Nikšić od četiri ponuđena zaključka dobio podršku za tri'', pojasnio je Sarajlić.

Kako je naglasio Sarajlić, Izvršni obavještajni odbor, odnosno predsjedavajući Vijeća ministara BiH i Predsjedništvo BiH, vrši imenovanje direktora OSA-e, a Komisija je zadužena za nadzor nad radom OSA-e i direktora te je pitanje diplome veoma važno pitanje.

No, to je iskorišteno u političke svrhe, dodaje Sarajlić, ali je izrazio nadu da će Mehmedagić u najkraćem roku odgovoriti na zahtjeve Komisije među kojima je da u roku od sedam dana dostavi diplomu na uvid članovima Komisije.

''Očito je da su ovdje neki drugi interesi i neki drugi ciljevi, a i nalogodavci koji ne sjede u parlamentu BiH'', kazao je Sarajlić.

Na dodatno pitanje novinara da to pojasni, upitao je kome je u interesu da se uruše institucije BiH i OSA, koja ima zapažene rezultate priznate od Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije te drugih međunarodnih predstavnika.

Kopirati
Drag cursor here to close