Zetovi, djeca, rodbina i prijatelji...

Žurnal: Što bi da je obitelj Izetbegović veća?

Pazite, to je mala obitelj.
Vijesti / Politika | 11. 09. 2020. u 13:32 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obitelj Izetbegović uglavnom preživljava na budžetskim jaslama, piše Žurnal. Navode kako oni koji nisu zaposleni u javnim institucijama ili organima vlasti, kroz svoje kompanije primaju milijune KM budžetskog novca.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, predsjedavajući/izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, s plaćom od blizu pet tisuća KM i mjesečnim dodatkom koji varira a iznosi oko 700 KM (kolovoz 2019. - baza CIN-a), ima dvije sestre i, ne manje važno, dva zeta.

Sabina Berberović (rođena Izetbegović) sa suprugom Mirsadom Berberovićem prije osam godina osnovala je firmu Bihexo. Žurnal je već pisao da je Bihexo jedan od omiljenih dobavljača javnih kompanija. Bihexo je, primjera radi, samo sa sarajevskim ViK-om (Vodovod i kanalizacija) godinama sklapao ugovore vrijedne milijune. Navode, Bihexo je prošle godine imao promet od pet milijuna KM. Samo Sarajevogas dao im je ugovore vrijedne stotine tisuća KM, a i dalje se dobro posluje sa ViK-om. Godišnje ViK-u prodaju opremu za višemilijunske iznose.

Primjeri tri zadnja vrjednija ugovora: listopad 2019 – ugovor od 900 tisuća KM. Studeni – 750 tisuća. Ožujak ove godine – blizu 600 tisuća.

Kćerka Sabine i Mirsada Berberovića Nađa Berberović-Dizdarević direktorica je Muzeja Alija Izetbegović – kantonalne javne ustanove u državnoj svojini. Osnovan je 2009. i tada preuzima kadrove, objekte i opremu na korištenje bivšeg depadansa Muzej Alije Izetbegovića – spomen soba koji je egzistirao u sastavu JU Muzej Sarajeva. Žurnal navodi kako Muzej osim što se financira dijelom iz budžetskih sredstava svake godine dobiva razne poticaje od institucija i javnih poduzeća u državnom vlasništvu.

Ministarstava na kantonalnom i federalnom nivou, općina, BH Telecoma, BH Pošte... Tako je BH Telecom u jednoj od tranši za liječenje oboljelih od PTSP-a izdvojio 2.500 KM, pomoć osobama s invaliditetom 10 tisuća, narodnoj kuhinji 5, ekološkom projektu zaštite i poribljavanja Une 12, a za adaptaciju i redizajn muzejske postavke u JU Muzej Alija Izetbegović – 25 tisuća, prenose.

Ističu kako Ministarstvo kulture i sporta Muzej podržava sredstvima za izdavanje časopisa Emanet, Federalno ministarstvo kulture redovno financira međunarodnu likovnu koloniju Moj bijeg u slobodu koju organizira Muzej.BH Pošta s tri tisuće KM financirala je tiskanje i izdavanje zbirke ilustriranih citata Alije Izetbegovića- Poruka sebi na engleskom i turskom jeziku" (Zbirku Uredila Nađa Berberović-Dizdarević).

Direktorica Muzeja Nađa Berberović-Dizdarević iz budžeta prima osnovnu plaću od 1.221 KM, bez dodataka. Kao treća generacija obitelji Izetbegović u politici, kandidatkinja je za Općinsko vijeće Općine Stari Grad Sarajevo.  Jasminko Akšamija suprug je druge kćerke Alije Izetbegovića, Lejle. Akšamija je suvlasnik IPSA instituta koji je u 2019. godini imao prihod blizu sedam milijuna KM. IPSA institut – konsultanstka kompanija za projektiranje, inženjerske usluge... – kako navode, dobiva izuzetno vrijedne poslove od javnih kompanija, među kojima prednjače Autoceste Federacije BiH.

Zetovi obitelji Izetbegović se dobro slažu, pa je još 2017., pisao je o tome Žurnal, Jasminko Akšamija 2013, kao izvršni direktor za investicije BH Telecoma dodijelio Berberovićevoj firmi Bihexo posao vrijedan oko 120 tisuća KM.

Zdravstvo pod kontrolom

O tome kako je Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, preuzela zdravstveni sustav u Kantonu Sarajevo napisane su stotine tekstova, navode. Samo Žurnal je proteklih godina dokumentirao brojne aktivnosti u sferi zdravstva koje je poduzela generalna direktorica kako bi ovladala važnim institucijama u ovoj oblasti. Jedan od značajnijih poduhvata bio je stavljanje pod kontrolu Medicinskog fakulteta u Sarajevu (gdje kao profesorica, a prema javnom registru, ima osnovnu plaću 1.253 KM). Prihodi koje ostvaruje kao direktorica KCUS-a nisu javni. Nakon što je dala ostavku na poziciju u Federalnom parlamentu (ali ne prije nego je spriječila da Mirsad Zaimović zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo i o njenom radu), aktivna je u kantonalnom odboru SDA i kadrovskoj komisiji.  

Uspjela je ova mala obitelj, piše Žurnal, okupiti (osim umjetnički nastrojene direktorice Muzeja Nađe Berberović-Dizdarević) i druge radnike u kulturi. Ističu kako sestra Sebije Izetbegović Izeta Građević supruga je Mirsada Purivatre, direktora Sarajevo film festivala, svake godine financijski pometnutog iz budžeta sa različitih nivoa.

Rodbina i prijatelji

Kćerka bračnog para Izetbegović Jasmina vlasnica je marketinške agencije FabCat Creative. Adnan Cerić, bivši vjerenik Jasmine Izetbegović, imenovan je za v.d. direktora Agencije za statistiku BiH. Informacije o tome da će upravo Cerić biti novi direktor mogle su se čuti i prije godinu dana, pa je tajming ovog imenovanja sada zapravo najmanje važan.

Podsjetimo i na Žurnalov tekst u kojem su pisali o tome kako je Sebija Izetbegović u priču s javnim nabavkama medicinske opreme u vrijeme prvog udara korona krize pokušala uvesti firmu koja nema nikakve reference. Nije ni u sustavu javnih nabavki, nije registrirana za promet medicinskim sredstvima i opremom – Cubiucs, vlasnika Denisa Đulalića. U telefonskom razgovoru s novinarima Žurnala Đulalić je vidno iznerviran rekao kako je Adnana Cerića “samo upoznao nekoliko puta”.

Ističu kako im je tada direktorica Izetbegović povjerila milijunski vrijedne tendere koji su propali, ali nikada nije javno objasnila otkud uopće suradnja s Cubicusom.

Primjer Cubicusa ilustrira, piše Žurnal kako Izetbegovićima nije važna samo njihova mala skromna obitelj, već i prijatelji. A imaju ih i direktorica i predsjednik, navode. Kako pišu, njena desna ruka na KCUS-u Muvedeta Butmir-Čedić uživa pravu zaštitu direktorice (ali i atraktivne menadžerske ugovore).

Obitelj Muvedete Butmir-Čedić vlasnik je ugostiteljskih objekata Vatra u Sarajevu. Podsjećaju kako je njezin suprug Šaćir Čedić uhićen u akciji Kasa, u kojoj se tereti za utaju poreza. U istoj akciji privođen je i njezin sin. Danas, Vatra radi bez problema. Kako navode, zaštićeni su strankom i Asim Sarajlić, Amir Zukić, Fadil Novalić (borac protiv korupcije), brojni ministri i ugledni biznismeni.

I tu se spisak rodbine i prijatelja koje treba pripaziti ne završava.

''Ima li neko u užoj i široj obitelji Izetbegović da nije zaposlen'', pitali su Bakira u jednoj TV emisiji.

''Pazite, to je mala obitelj'' odgovorio je Bakir Izetbegović.

- Mala je to porodica – rekao je Izetbegović u intervjuu, navode u Žurnalu, te se pitaju što bi tek napravili da ih ima više?

Kopirati
Drag cursor here to close