Novoizabrani izaslanik iz reda ostalih

Žuljević: U BiH se u teoriju zavjera u politici sve uklapa

"Što se tiče SDP-a stvar je vrlo jasna. Naše glasovi neće biti ti koji će uopće omogućiti odvijanje takvog procesa'', rekao je Žuljević
Vijesti / Politika | 18. 02. 2019. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne mislim da će SDP donijeti odluku koja će biti kontra države Bosne i Hercegovine i svih onih političkih pretpostavki koje su govorile, kako nam se nagovještava, da bi SNSD trebao biti dio izvršne vlasti u Federaciji BiH'', poručio je u razgovoru za Anadoliju Aner Žuljević, novoizabrani izaslanik iz reda ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH i član Predsjedništva SDP-a BiH.

Govoreći o tome hoće li za potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda i dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH na konstituirajućoj sjednici tog zakonodavnog tijela, u srijedu, biti izabran kandidat SNSD-a i treba li SDP treba ili ne izaći sa svojim kandidatima.

Izabrani će braniti interese države

"Što se tiče SDP-a mi ćemo sa svojim odlukama definitivno omogućiti da bude izabran onaj koji će braniti interese države Bosne i Hercegovine i učiniti sve da onemogući da se realizira onaj plan koji nam je faktički nagovještavan u prethodnih mjesec dana kao neki vid prijetnje u kojem SDP negdje pasivno pokušava sudjelovati. Tako da u ovom trenutku mogu sa sigurnošću reći da ćemo naše glasove iskoristiti da bude izabran netko tko će biti zaštitnik interesa države u narednom četverogodišnjem periodu. Vidjet ćemo hoće li to biti SDP-ov kandidat ili će biti neko od poznatih osoba struke ili politike u FBiH", rekao je Žuljević.

Naveo je kako SDP BiH još nije donio tu odluku, ali da će je donijeti danas ili sutra.

"Pa vidjet ćemo. Javnost će biti obaviještena. Mi smo od početka vrlo jasno od početka rekli da će SDA biti ta koja će držati ključ u rukama vezano za realizaciju SNSD-ovih ambicija. I odbijajući SDA na Glavnom odboru SDP-a smo rekli da nam je ključni razlog zašto ne želimo da koaliramo s nekim tko je faktički pružio ruku nama, a uradio sve da ojača one koji su protiv i neprijatelji države. To je jedna licemjerna i potpuno pogrešna politika koju mi živimo posljednjih 20 godina. SDA jedno govori, a drugo radi tako da će vrijeme pokazati jesu li ovdje jedno govorili, a drugo će uraditi. Mi ćemo s naše strane omogućiti da SDA pokaže svoj patriotizam i da na kraju napravi potez koji će biti u kontinuitetu njihovih verbalnih izričaja kada je u pitanju FBiH i potpredsjednik Doma naroda Parlamenta FBiH iz srpskog naroda i potpredsjednik FBiH iz srpskog naroda", poručio je Žuljević.

SNSD-ov svemirski program

Komentirao je i najave iz SNSD-a kako im pripada mjesto potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda i pozicija dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH iz srpskog naroda.

"Što se tiče SNSD-a, razumijem da oni faktički imaju neki svemirski program u FBiH i da smatraju da oni trebaju voditi taj svemirski program. To je vjerojatno rezultat takve stranke koja faktički smatra da ne postoji niti jedna pozicija za koju oni nemaju predviđenog kadra i za koju ne smatraju da su najbolji u toj priči. Međutim, kada se ozbiljno priča o politici ovdje je stvar savršeno jasna", navodi Žuljević.

Kaže da bez SDP-a i SDA u kombinaciji faktički SNSD ne može imati bilo koga izabranog u rukovodstvu FBiH.

"Što se tiče SDP-a stvar je vrlo jasna. Naše glasovi neće biti ti koji će uopće omogućiti odvijanje takvog procesa. A SDA će imati priliku da pokaže nastavlja li i dalje raditi ono što je radila u prethodna dva mjeseca, a to je da izabere izaslanika u Dom naroda PSBiH na uštrb 14 izaslanika u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH i na taj način faktički u potpunosti uništi svu onu priču koju je verbalno pokušavala predstaviti javnosti. A, to je da njoj BH blok neki istinski partner u vlasti, a ustvari trebao joj partner za alibi i priču koju je radila u posljednja dva mjeseca. Vidjet ćemo. Ključna stvar je u rukama SDA i ponašanju njihovih izaslanika", naveo je Žuljević.

Pojasnio je da se za listu glasuje jedinstveno u Domu naroda Parlamenta FBiH, kada se predlože predsjednik i dopredsjednici FBIH. Što se tiče Kolegija, člana može predložiti bilo tko u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali opet ga izglasuje, pojašnjava Žuljević, prosta većina tako da je stvar ovdje matematički savršeno jasna.

To je, navodi, bitno pojasniti, kako bi se razjasnio model glasovanja u smislu rukovodstva FBiH i članova Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ucjena je problem

Za najavu kako je prvo potrebno izabrati rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBIH pa tek onda glasovati o potvrđivanju proračuna FBiH za 2019. Žuljević, navodi da "ne može reći da je to jedan vid ucjene".

"Ako to netko postavlja na način ucjene onda imamo problem. Poslovnički je što se tiče dnevnog reda to vrlo uredno postavljeno. Mi bi trebali da prvo zamijenimo privremeno rukovodstvo, u ovom slučaju predsjedavajuću u prethodnom sazivu, da bi dobili konstituiran dom koji onda pristupa izglasavanju svih neophodnih dokumenata koji su predviđeni dnevnim redom. Nadam se da oni koji su izrekli to učinili isključivo u duhu Poslovnika, jer je to tako predviđeno. Ako je neko namjerio da pokušava ucijeniti nekoga onda nije dobro da se igramo takvim stvarima", stava je Žuljević.

To, navodi, pogotovo na ovakvom socijalnom pritisku koji je iz dana u dan sve veći.

"Apsolutno je neprihvatljivo da mi nismo ovu stvar riješili u prošloj godini. Jer se znalo na bazi prethodnih iskustava, proteklih izbornih ciklusa da uvijek imamo problem s konstituiranjem Doma naroda Parlamenta FBiH. Tako da ono što se kaže u BiH se u teoriju zavjera u politici sve uklapa. Ne mogu ni ja reći da nema tu nekakve loše namjere u smislu ucjena, ali vjerujem da u ovom trenutku ne postoji takav avanturistički političar ili više njih koji su spremni da napravi jednu takvu stvar kada imamo ovakvu situaciju s proračunom. Brzo ćemo imati, za dva dana, jasnu situaciju pa će nam se sve pokazati", poručio je Žuljević.

Kopirati
Drag cursor here to close