SDP BiH

Žuljević : SDA je predala državu SNSD-u i HDZ-u

''Danas se potvrdio scenarij koji smo nagovještavali, a to je kontinuitet da Stranka demokratske akcije bira kadrove Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata'', kaže Žuljević.
Vijesti / Politika | 20. 02. 2019. u 20:18 N1BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aner Žuljević, izaslanik Socijaldemokratske partije u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda Ostalih, za N1 je komentirao izbor rukovodstva Doma i šefova klubova. Posebno se osvrnuo na neizbor dopredsjedavajućeg Doma iz reda srpskog naroda i šefa Kluba Srba.

Na pitanje kada će biti formiran u potpunosti Klub Srba, Žuljević je za N1 rekao:

"Danas se potvrdio scenarij koji smo nagovještavali, a to je kontinuitet da Stranka demokratske akcije bira kadrove Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Izaslanici Stranke demokratske akcije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata su onemogućili izbor predsjednika Kluba Srba. Izbor kandidata za potpredsjednika Doma naroda su onemogućili u suradnji Stranka demokratske akcije i Savez nezavisnih socijaldemokrata. Dakle, Stranka demokratske akcije podržava Savez nezavisnih socijaldemokrata tamo gdje može, a tamo gdje ne može ostavlja prazno mjesto. Raščistili smo spin kako se Savez nezavisnih socijaldemokrata uvlači preko Socijaldemokratske partije. Sada vidimo koaliciju Stranka demokratske akcije - Hrvatska demokratska zajednica - Hrvatska demokratska zajednica".

Zatim je govorio o neizboru Žarka Vujovića iz Socijaldemokratske partije za dopredsjedavajućeg Doma naroda iz reda srpskog naroda.

"Izaslanici Bosanskohercegovačkog bloka su podržali Vujovića. Tu se osvjedočila bliska suradnja Stranke demokratske akcije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, a koja će biti definirana kroz imenovanje kadrova Saveza nezavisnih socijaldemokrata u izvršnoj vlasti Federacije. Mi ih pozivamo da to obustave i da se tako ne ponašaju. To smo imali i kada je izabran Drago Puzigaća (dopredsjedavajući Doma naroda u prošlom sazivu) čime je blokiran Zakon o izbornim jedinicama. Ponašanje Stranke demokratske akcije nema veze sa patriotizmom i državom", smatra on.

Upitan da li se Stranka demokratske akcije revanšira Socijaldemokratskoj partiji ne podržavajući Vujovića za dopredsjedavajućeg, rekao je:

"Sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije je održana u subotu (9. februara). U petak je objavljeno da je Dom naroda popunjen. Do tada je Stranka demokratska akcija u skupštinama birala kandidate Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Imali smo licemjerstvo Stranke demokratske akcije koje se pokazalo i u Domu naroda".

U razgovoru za N1 Žuljević je govorio i o tome da će Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatska demokratska zajednica imati po četiri izaslanika u Domu naroda.

"Stranka demokratska akcija je u proteklom periodu omogućila da imaju po četiri izaslanika - svojim neodgovornim ponašanjem. Stranka demokratske akcije je predala državu Savezu nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatskoj demokratskoj zajednici. To je pokazalo zašto je Socijaldemokratska partija odbila koaliciju", naglasio je.

Upozorio je da će te stranke imati mehanizme blokade.

Kopirati
Drag cursor here to close