Nije u opticaju

Županije i dalje čekaju novac od MMF-a

U nedostatku prijedloga i kriterija po kojem bi trebao biti raspoređen, novac još nije u opticaju.
Vijesti / Politika | 30. 06. 2020. u 08:23 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijama i općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine još nisu doznačena sredstva od MMF-a. Oko 330 milijuna eura kredita, dio koji je dobila Federacija BiH, trebalo bi raspodijeliti na 10 županija.

Međutim, u nedostatku prijedloga i kriterija po kojem bi trebao biti  raspoređen, novac još nije u opticaju, javlja BHRT.

“O raspoređivanju novca od MMF-a nakon što stigne”, poručuju iz županijskih vlada o novcu koji je izvjesno razdoblje odležao na računu Centralne banke Bosne i Hercegovine dok se čekala odluka Vijeća ministara o njegovoj raspodjeli.

Vijeće je dalo zeleno svijetlo, ali novac i dalje čeka raspodjelu. Ovaj put po kantonima.

Iz Vlade Tuzlanske županije kratko poručuju da sve zavisi od Federalne vlade. Isto misle i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

“Mi smo informirani da sredstva na računa naše županije će doći kada Federalna vlada donese određene odluke. Imali smo neke informacije da bi se to trebalo dogoditi u tjednu iza nas. Mi to zaista ne znamo. Sredstva u ovom trenutku nisu na računu Ministarstva financija. Dajte da o tome kako ćemo ih trošiti razgovaramo kada dođu”, rekao je glasnogovornik Vlade HNŽ Pero Ćiro Pavlović.

Iz Federalnog ministarstva financija, koje bi trebalo donijeti prijedlog odluka i kriterija na koji način raspodijeliti novac županijama, nije stigao odgovor, usprkos brojnim pozivima i pisanom upitu. Iz Federalne vlade podsjećaju da je za transfer županijama u iznosu od 200 milijuna KM Parlament donio kriterije, a to je broj stanovnika.

“Stav našeg predsjedništva Saveza općina i gradova jeste da se svima dodijeli jednak iznos, odnosno 375 000 KM po principu humanosti i solidarnosti imajući u vidu da su manje sredine možda i više pogođene pandemijom koronavirusa”, smatra Vesna Travljanin, direktor Saveza općina i gradova FBiH.

Da situacija nije podgrijana samo koronavirusom, nego da na dio uzavrele atmosfere oko raspodjele novca utiču i predstojeći lokalni izbori, smatraju ekonomisti.

“Što više dobiju sredstava od ove pomoći moći će više pokazati da su uradili i dobit će veću količinu glasova na izborima. U isto vrijeme oni drugi koji dobiju manje imat će manje glasova. U tom natjecanju tko će više sebi sredstava osigurati kroz ovu raspodjelu poredi i traži se način da se dobije više glasova. Žao bi mi bilo kada bi se to potvrdilo, ali bojim se da ne griješim previše. Novac je uvijek preduvjet za dobru izbornu utrku”, ističe ekonomist Željko Rička.

Na popis nelogičnosti naše zemlje tijekom pandemije uvrštena je još jedna. COVID 19 uzrokovao je dodatno pogoršanje ekonomskog stanja, novac ММF-а koji bi mogao pomoći stoji neraspoređen i neiskorišten, jednako kao i uskladištene donacije medicinske pomoći prijeko potrebne bolnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close