Mostarka u EP

Zovko imenovana izvjestiteljicom za produženje statusa Europske prijestolnice kulture

Zovko (HDZ/EPP) imenovana je izvjestiteljicom za revidiranje Djelovanja Unije za europske prijestolnice kulture za razdoblje 2020. – 2033.
Vijesti / Politika | 11. 09. 2020. u 19:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko imenovana je izvjestiteljicom za produženje programa Europskih prijestolnice kulture te će u izvješću Europskom parlamentu, kako je najavila, podržati produženje statusa Rijeke kao Europske prijestolnice kulture.

Zovko (HDZ/EPP) imenovana je izvjestiteljicom za revidiranje Djelovanja Unije za europske prijestolnice kulture za razdoblje 2020. – 2033. te će kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje raditi na izradi i koordiniranju Izvješća na temelju prijedloga Komisije, priopćio je ured zastupnice u petak.

''Prijedlog je Europske komisije da se status Rijeke i Galwaya kao Europskih prijestolnica kulture produži do kraja travnja 2021. Ovim ću Izvješćem pozvati Europsku uniju da osigura potrebnu financijsku pomoć i tako preuzme dio tereta u ovim teškim vremenima. Na ovaj način Hrvatska i Irska će dobiti još jednu šansu da svijetu pokažu svoju kulturnu baštinu”, najavila je Zovko, prenosi HINA.

Prijedlogom je predviđeno da se Europske prijestolnice kulture, nominirane za 2021. godinu, pomaknu na 2023. godinu. S obzirom na to da u razdoblju od siječnja ove godine nije bilo moguće provesti sve ideje u potpunosti kako je planirano, gradovi će ovom mjerom dobiti još jednu priliku da svoje ideje provedu u djelo u boljim okolnostima, navodi se u priopćenju.

''Slavljanjem europske kulturološke raznolikosti i promicanjem tradicije i kulturne baštine, Djelovanje za europske prijestolnice kulture lokalnim kreativnim projektima otvara pozornicu s brojnim mogućnostima”, izjavila je Zovko povodom imenovanja i istaknula značaj izvješća za gradove Rijeku i Galway.

''Na žalost, i na Rijeku i na Galway u velikoj mjeri su utjecale restrikcije uvedene zbog pandemije COVID-a 19", napomenula je Zovko i dodala da su mnogi planirani događaji otkazani ili odgođeni, a organizatori nisu mogli kapitalizirati pripremne aktivnosti.

Zbog posljedica krize uzrokovane koronavirusom Europska komisija u kolovozu je predložila da se Rijeci i irskom Galwayu omogući da titulu Europske prijestolnice kulture 2020. zadrže sve do 30. travnja 2021. Komisija predlaže i odgodu godine u kojoj će Novi Sad (Srbija) biti domaćin Europske prijestolnice kulture s 2021. na 2022. godinu i godine u kojoj će Temišvar (Rumunjska) i Eleusina (Grčka) nositi tu titulu s 2021. na 2023.

"Rijeka i Galway zaslužuju pravu priliku da se oporave i pokažu svoju otpornost i kreativnost. Rušenje predrasuda i ugošćivanje raznolike publike i umjetnika oduvijek su bili u srži Europskih prijestolnica kulture. Tako će i ostati", protumačio je prijedlog Margaritis Schinas, potpredsjednik Komisije za promicanje europskog načina života.

Potpredsjednica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica istaknula je da će "prijedlog za produljenje titule Europskih prijestolnica kulture 2020. na 2021. godinu pružiti mogućnost da oba grada predstave svoje bogate kulturne programe koji se nisu mogli odvijati zbog krize uzrokovane koronavirusom".

Rijeka i Galway su od ožujka 2020. morali odgoditi ili otkazati sve događaje bez ikakve izvjesnosti hoće li i pod kojim uvjetima moći nastaviti s provedbom svojih programa. Okolnosti su im onemogućile da u potpunosti provedu svoje projekte Europske prijestolnice kulture i uživaju u plodovima opsežnih priprema.

U Temišvaru, Eleusini i Novom Sadu, prijestolnicama kulture u 2021., pandemija je stvorila veliku neizvjesnost u gotovo svim područjima pripreme, primjerice u pogledu perspektive financiranja i budućih sigurnosnih propisa. Povrh toga, zbog ograničenja putovanja znatno su umanjeni turistički promet i prilike za europska i međunarodna partnerstva. Mjere protiv koronavirusa usporile su njihov rad na pripremama upravo kada bi se u normalnim okolnostima trebao ubrzati, navela je Komisija u obrazloženju prijedloga..

Prijedlog Komisije upućen je Europskom parlamentu i Vijeću na razmatranje i konačno odobrenje.

Inicijativa Europska prijestolnica kulture pokrenuta je 1985. a gradovi se za prijestolnicu biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati vidljivu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana, zajednice i raznih sudionika te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice.

Kopirati
Drag cursor here to close