Zamrznuto stanje

Zovko: Moramo naći način da se stranke u BiH urazume

BiH treba izaći iz jednog zamrznutog stanja
Vijesti / Politika | 29. 03. 2019. u 16:35 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH ne može biti ostavljena sama sebi i moramo naći neki način da se urazume i stranke koje djeluju, da se nađe kompromis i rješenje kako bi građani imali normalan život'', rekla je u izjavi za medije zastupnica u Europskom parlamentu Željena Zovko, koja se nalazi u Mostaru zajedno s izaslanstvom Europske pučke stranke koja djeluje u okviru grupe
za međureligijski i multikulturalni dijalog.

''Prije dvije godine smo bili u Libanonu koji je imao jednu dugogodišinju krizu u vezi izbornog zakona i nisu mogli održati izbore. Pozvali su nas da dođemo u višednevnu posjetu, gdje smo zajedno s vjerskim vođama i svim predstavnicima glavnih političkih stranaka, pokušali olakšati dijalog i doći do rješenja za izborni zakon. A BiH iz koje i ja dolazim i na koju upozoravam da mora biti buduća članica EU, treba riješiti problem izbornog zakona kako za Mostar tako i za cijelu BiH'', rekla je Zovko.

Zastupnica smatra da BiH treba izaći iz jednog zamrznutog stanja, te je posebno htjela skrenuti pozornost da BiH ne može biti ostavljena sama sebi.

''Moramo naći neki način da se urazume stranke koje djeluju i da se nađe kompromis i rješenje kako bi građani imali normalan život'', rekla je Zovko.

Komentirajući jučerašnju posjetu BiH, Johannesa Hahna, povjerenika za proširenje EU, Zovko kaže da je ključni problem formiranje vlasti.

''I Hahn je poslao poruku, da je ključni problem u BiH, formiranje vlasti. Jasno je rekao da se ništa ne može očekivati bez novog Vijeća ministara, te da se presuda Ustavnog suda mora poštovati. No Vijeće se mora formirati što prije, kako bi EU znala s kim će pregovarati. Očekujemo nove EU izbore komisiju i vodstvo, i ne znam kome će se predavati aplikacije ako s bosanskohercegovačke strane nemate adekvatne sugovornike. Ne može se ni s EU strane očekivati pozitivan odgovor. Sve iluzije koje dolaze sa strane i smatraju da će dobiti neki kraći put ako ne budu ispunjavali obveze, mislim da je Hahn to i rekao da se što prije mora formirati vlast, jer to ni jedna normalna zemlja ne može očekivati, da nastavimo s pregovorima'', zaključila je Zovko.

Posjeta Mostaru - Zovko: BiH ne može sama
Foto: Bljesak.info / Posjeta pod geslom „Na putu pomirenja i život u multietničkom društvu“ 

Pod geslom „Na putu pomirenja i život u multietničkom društvu“ zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko predvodi od 28. do 31. ožujka 2019. godine izaslanstvo Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) uključenih u skupinu zaduženu za Interkulturni i religijski dijalog. Zastupnici u Bosni i Hercegovini posjećuju Mostar i Međugorje.

Prije početku posjeta BiH europski parlamentarci okupili su se u Splitu i upoznali s kulturnim znamenitostima i povijesti grada Splita pod stručnim vođenjem Radoslava Buzančića, pročelnika konzervatorskog odjela u Splitu, a nakon toga zastupnici su se uputili prema Mostaru, gdje su na inicijativu zastupnice Zovko sudjelovali u susretima i obilasku Mostara i Međugorja u okviru interkulturnog i religijskog dijaloga kojeg Europska pučka stranka intenzivno vodi više od 20 godina i gdje je jubilarni 20. susret održan krajem 2017. godine u Zagrebu.

Europski zastupnici su u svojem programu imali sastanke s predstavnicima Mostarske biskupije don Željkom Majićem, gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, zatim patrijarhata Igumanom Danilom Pavlovićem i islamske zajednice muftijem Salem ef. Dedovićem, a potom i s predstavnicima nevladinih udruga, a drugog dana na programu je Međugorje i susret s nadbiskupom Hoserom te upoznavanje s radom zajednice Cenacolo

Cilj je poticanje dijaloga vjerskih zajednica kroz koji bi se tražio i politički kompromis oko brojnih pitanja. Zastupnica Zovko kao aktivni član ove EPP-ove skupine za interkulturni i vjerski dijalog sudjelovala je do sada u misijama u Libanonu, Siriji, Iraku, Azerbajdžanu i Armeniji. Posebice u Libanonu je misija EPP-a za Interkulturni i vjerski dijalog tražila rješenja za usvajanje izbornog zakona u Libanonu i time nastojala pridonijeti rješavanju političke krize i poboljšavanju suživota u zemlji u kojoj žive različite vjerske zajednice.

U delegaciji koja posjećuje Bosnu i Hercegovinu misiju predvodi Željana Zovko, članica Odbora za razvoj u Europskom parlamentu kao i zamjenski član u Odboru za vanjsku politiku, Delegacije za BiH i Kosovo kao i Odboru za ljudska prava nalaze se europski zastupnici iz Italije - Lorenzo Cesa, Njemačke - Joachim Zeller, Nizozemske - Wim Van de Camp, Slovačke - Miroslav Mikolašik i Hrvatske te djelatnici Europske pučke stranke koji intenzivno već dugi niz godina rade na interkulturnom i vjerskom dijalogu.

Kopirati
Drag cursor here to close