Opredijeljenost

Tegeltija na summitu u organizaciji Atlantskog vijeća

Tijekom razgovora, predsjedavajući Tegeltija istaknuo je opredijeljenost Vijeća ministara europskom putu BiH.
Vijesti / Politika | 29. 07. 2020. u 18:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija sudjelovao je na video summitu koji organizira Atlantsko vijeće iz Washingtona na kojem je razgovarano o preduzimanju konkretnih koraka ka ekonomskoj integraciji regije, sa ciljm pomoći u rješavanju krize izazvane pandemijom virusa korona.

Predsjedavajući Tegeltija ovom prilikom je ukazao na značaj unapređenja regionalne suradnje, kao preduvjeta za efikasnije povezivanje tržišta, naglasivši da regija zapadnog Balkana, unatoč svim izazovima sa kojima se susreće, ima veoma značajan razvojni potencijal.

Tijekom razgovora, predsjedavajući Tegeltija istaknuo je opredijeljenost Vijeća ministara europskom putu BiH, uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma i ustavnih nadležnosti svih razina vlasti u BiH, te ukazao na potrebu intenzivnije suradnje zemalja zapadnog Balkana sa Europskom unijom kao najvažnijim vanjskotrgovinskim partnerom.

Ovom prilikom, predsjedavajući Vijeća ministara pozdravio je namjeru Europske unije da intenzivira angažman na svim razinama kako bi podržala gospodarski i društveni napredak zemalja zapadnog Balkana, te istaknuo potrebu što hitnijeg pokretanja velikog investicionog ciklusa u cilju brzog odgovora na krizu izazvanu pandemijom virusa korona.

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je regionalna ekonomska integracija snažan pokretač ka članstvu u Europskoj uniji i time pristupanje jedinstvenom europskom ekonomskom pristoru, te istaknuo da ključni prioritet zemalja zapadnog Balkana treba da bude stvaranje regionalne ekonomske zone koja će omogućiti razvoj gospodarskih kapaciteta, ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta.

Pored predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, sudionici video summita o partnerstvu Zapadnog Balkana bili su predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Kosova* Avdulah Hoti, premijer Albanije Edi Rama i ministrka ekonomije u Vladi Crne Gore Dragica Sekulić, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close