Nezavisne novine

Zora Dujmović najbolja ministrica u FBiH

Zora Dujmović je proglašena najboljom ministricom.
Vijesti / Politika | 11. 12. 2017. u 18:44 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Fena / Zora Dujmović

Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta Federacije BiH proglašena je za najbolju ministricu u 2017. godini u ovom bh. entitetu po izboru čitatelja banjalučkih “Nezavisnih novina”.

Dujmović je, nakon što je primila nagradu na 15. manifestaciji "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja 2017”, izrazila nadu da će njene kolege političari, kao i svi drugi koji trebaju ili mogu, dati svoj doprinos za jačanje sektora kulture i sporta, što bi se, smatra, odrazilo na dobrobit cijele zajednice.

''onosna sam i zahvalna na priznanju „Najbolji ministar“ Vlade FBiH, s kojim su me počastili čitatelji „Nezavisnih novina“. Nagradu ne doživljavam strogo osobno, ona je priznanje i mojim kolegama ministrima s kojima predano radim na složenim i zahtjevnim zadaćama'', rekla je Dujmović.

Kratko se osvrnula na stanje u kulturi, budući da je mnogo političara uključeno u ovu, na široko poznatu, manifestaciju koja je održana u Banja Luci.

''Nažalost, živimo u vremenu u kojem je pitanje kulture svedeno na niske grane. Novca za kulturu nikada nije bio manje, a usporedimo li se u tome sa susjedima, ili pak drugim europskim zemljama, jasno se vidi koliko držimo do kulture. Inače, kulturu moramo ozbiljnije tretirati, pored neophodnog povećanja novca za kulturu treba još rješavati brojne probleme'', ukazala je Dujmović.

U sektoru sporta, po vrsti i težini problemi su, kazala je, slični.

''Veliki broj naših vrhunskih sportaša je otišlo u zemlje koje im osiguravaju adekvatne uvjete gdje postižu izvanredne sportske rezultate. Zbog našeg nerazumljivo indolentnog odnosa prema sportu, naša zemlja je negdje na začelju rang liste sportskog značaja i uspješnosti. Nadam se da moj govor neće pokvariti svečarsko ozračje, a ja ću se potruditi da budem još bolja ministrica'', naglasila je Dujmović.

Za ministra godine u Vladi Republike Srpske, glasovima čitalaca „Nezavisnih novina” izabran je ministar pravde RS Anton Kasipović, a najbolja ministrica u Vijeću ministara BiH je Semiha Borovac, koja se nalazi na čelu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. U obrazloženju je navedeno da su u njenom mandatu zabilježeni značajni napreci, a naročito kada je u pitanju Regionalni stambeni program te projekt zatvaranja kolektivnih centara.

Svečanosti u Banja Luci prisustvali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, ministri u Vijeću ministara, vladama entiteta, predsjednik RS-a Milorad Dodik i drugi dužnosnici tog bh. entiteta, međunarodni dužnosnici u BiH i drugi brojni gosti.

"Nezavisne novine" 15. put biraju osobu godine, a manifestacija od prošle godine nosi naziv "In memoriam Željko Kopanja", u čast sjećanja na njenog idejnog tvorca i osnivača "Nezavisnih novina" Željka Kopanju koji je preminuo 8. kolovoza 2016. godine od posljedica srčanog udara.

Kopirati
Drag cursor here to close