ŽO HDZ BiH HNŽ

'Učenici su žrtve ponašanja odraslih'

"Vraćanje izvođenja nastave na daljinu dodatno bi pogoršalo i ovako lošu situaciju i dovelo do upitnosti regularnosti školske 2020./2021. godine.
Vijesti / Politika | 11. 03. 2021. u 16:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor za obrazovanje HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) ističe kako su učenici žrtve neodgovornog ponašanja odraslih te da bi ponovnim uvođenjem nastave na daljinu bili dodatno kažnjeni.

"Posljednjih dana suočeni smo s najavom vraćanja izvođenja nastave na daljinu zbog, kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, trećeg vala pandemije koronavirusa. Podaci iz škola kazuju da je broj oboljelih učenika, kao i broj učenika u izolaciji zanemariv, a to su najbolji pokazatelj da su se u školama odgovorno primjenjivale sve mjere i da su učenici u školama sigurniji nego u obitelji i svome okružju", priopćeno je iz Županijskog odbora HDZ-a BiH HNŽ-a.

Dodaju kako djeca nisu ugrožena u školama, nego na okupljanjima i aktivnostima izvan nastavnog procesa.

"Za istaknuti je da su učenici žrtve neodgovornog ponašanja odraslih i ponovnim bi uvođenjem nastave na daljinu bili dodatno kažnjeni. Izvođenje nastave na daljinu nije i ne može biti adekvatna zamjena za 'živu' riječ učitelja. To je pokazala analiza uspješnosti izvođenja nastave na daljinu za prethodnu školsku godinu, koja je pokazala velike praznine u usvojenosti nastavnih sadržaja kod učenika", navode iz Odbora za obrazovanje.

Ovi pokazatelji upućuju na, kako kažu, nesagledive i nepopravljive posljedice za nastavak obrazovanja učenika i na njihov psihofizički, emocionalni i socijalni razvoj.

"Vraćanje izvođenja nastave na daljinu dodatno bi pogoršalo i ovako lošu situaciju i dovelo do upitnosti regularnosti školske 2020./2021. godine. Da bi školsku godinu mogli završiti u zakonskom okviru, potrebna je nazočnost učenika na nastavi u točno propisanom broju nastavnih dana i sati, što je dosadašnjim načinom rada već ugroženo", priopćili su.

Naglašavaju da će regularnost školske 2020./2021. godine biti upitna ako se nastavni proces ne vrati u regularne okvire, te zbog svega navedenog od Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a traže vraćanje cjelokupnog nastavnog procesa u zakonske okvire i zaštitu onih zbog kojih Ministarstvo i postoji, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close