Burna sjednica SIP-a

Zloupotrebe glasovanja izvan BiH teže spriječiti nego što se očekivalo

Glasovanje izvan BiH izazvalo je žustru raspravu na sjednici SIP-a
Vijesti / Politika | 20. 10. 2020. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na jučerašnjoj sjednici razmatralo utvrđivanje procedura vezanih za zloupotrebe glasovanja izvan BiH, što je rezultiralo žustrom raspravom kada je uočeno da u finalnoj verziji nedostaje član vezan za traženje međunarodne pravne pomoći.

Član SIP-a BiH Suad Arnautović uočio je na 68. hitnoj sjednici da u finalnoj verziji dokumenta, koji je trebalo usvajati, nedostaje član vezan za traženje međunarodne pravne pomoći koji je ranije usvojen na kolegiju SIP-a BiH, piše Klix.ba.

"U finalnoj verziji je taj dio potpuno izbrisan. Ne znam što se od kolegija do dolaska na sjednicu desilo s tim materijalom... Nemojte da se pravimo ludi. Je li to izbrisano i tko je odlučio da to ne bude u konačnoj verziji?", pitao je Arnautović.

Poslije su se javili predsjednik SIP-a Željko Bakalar i članica Vanja Bjelica-Prutina, kazavši da je stav kolegija da član vezan za traženje međunarodne pravne pomoći bude u konačnoj verziji i da smatraju da je riječ o tehničkoj grešci.

Članica SIP-a Irena Hadžiabdić je obrazložila da se u članu, za koji je utvrđeno da nedostaje i koji je kasnije vraćen, navodi kako SIP može inicirati podnošenje molbi zemljama u kojima su registrirani birači za glasovanje radi osiguranja izbornog procesa.

No, bio je to samo jedan segment točke dnevnog reda vezane za postupanje SIP-a s ciljem osiguranja točnosti, ažurnosti i integriteta Izvoda iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan BiH, kao i sprečavanje zloupotreba u vezi s glasovanjem izvan BiH.

Svi članovi SIP-a, izuzev Vlade Rogića, glasali su da prijedlog bude usvojen kako bi se sve do Lokalnih izbora 15. studenog, pa čak i nakon toga, mogle spriječiti eventualne zloupotrebe. Odluka je donesena zbog velikog broja zloupotreba.

Član SIP-a Vlado Rogić, koji se javio telefonski, istakao je da prihvata sve tačke koje su predložene, ali da ne može prihvatiti odluku o postupanju SIP-a s ciljem osiguranja točnosti, ažurnosti i integriteta izvoda iz Središnjeg biračkog popisa.

"Bojim se da će zbuniti glasače. Nećemo pred javnošću moći obrazložiti da dva dana prije izbora, ili pet dana nakon toga, neki budu skidani s biračkog popisa ili im na drugi način bude onemogućeno biračko pravo", rekao je Rogić.

Očigledno je da je u SIP-u, osim Rogića, bilo još protivljenja odluci da se osigura točnost, ažurnost i integritet izvoda iz Središnjeg biračkog popisa.

Članica SIP-a BiH Vanja Bjelica-Prutina iskoristila je priliku i pozvala sve potencijalne glasače da na stranici Izbori.ba provjere podatke o tome da li su registrirani za glasovanje i gdje su prijavljeni.

Kopirati
Drag cursor here to close