64.605.980 KM

Zenica dobila proračun

Proračun za ovu godinu ukupno iznosi 64.605.980 KM, od čega su ukupni prihodi i primici proračuna 60.595.980 KM, dok 4.010.000 KM iznosi akumulirani suficit iz prošle godine.
Vijesti / Politika | 28. 02. 2020. u 17:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradsko vijeće Zenice usvojilo je jednoglasno Prijedlog proračuna za 2020. godinu, čime je izvršena financijska deblokada tog grada koji je bio jedina lokalna zajednica koja nije imala usvojenu odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca.

Proračun za ovu godinu ukupno iznosi 64.605.980 KM, od čega su ukupni prihodi i primici proračuna 60.595.980 KM, dok 4.010.000 KM iznosi akumulirani suficit iz prošle godine. Najveću stavku u proračunu Zenice čine porezni primici, koji iznose 24.323.384 KM.

Gradonačelinik Fuad Kasumović, koji je dva puta sa dnevnog reda povlačio Prijedlog proračuna, danas je prvi put taj financijski dokument dostavio na razmatranje vijećnicima. Kasumović je proračun na dnevni red sjednice GV dostavio nakon prošlotjednog dogovora sa SBB-om, čije je amandmane na proračun odlučio prihvatiti.

''Sa SBB-om imamo sporazum. Neće se nijedan drugi amandan usvojiti'', poručio je Kasumović, koji se na kraju vijećnicima zahvalio na "deblokadi grada".

Vijećnici SDA i A-SDA, koji su bili podnijeli amandmane na proračun, nakon što su većinom glasova odbijeni njihovi amandmani, također su odlučili podržati proračun, pa je taj finansijski dokument usvojen glasovima svih prisutnih vijećnika.

Na dnevni red današnje sjednice naknadno je uvrštena i inicijativa gradonačelnika Fuada Kasumovića za uvođenje novih tehnologija u izborni proces već za Lokalne izbore 2020. godine, odnosno omogućavanje „elektronskog glasovanja“ u Gradu Zenica, ali ta inicijativa nije dobila podršku vijećnika.

Inicijativa bi, da ju je GV i usvojilo, na daljnje postupanje bila proslijeđena Središnjem izbornom povjerenstvu BiH. SIP bi dao konačan sud o tome da li su se stekli uvjeti za takav način glasovanja u Gradu Zenici na lokalnim izborima koji će se održati u listopadu ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close