Veleposlanica OSCE-a Verveer

Žene su od vitalnog značaja za mir i sigurnost u BiH

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton smatra da se žene u BiH i dalje suočavaju s marginalizacijom i diskriminacijom u svim sferama života te da su nedovoljno zastupljene u političkoj sferi.
Vijesti / Politika | 09. 05. 2019. u 12:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žene su od vitalnog značaja za mir i sigurnost u državi, te od ključnog značaja za ekonomski rast. Moraju imati zagarantovana prava i potpunosti sudjelovati u razvoju društva, poručila je danas u Sarajevu specijalna predstavnica predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja ravnopravnosti spolova Mellane Verveer, koja boravi u službenoj posjeti BiH od 8. do 11. svibnja.

Veleposlanica Verveer je na pres-konferenciji koju je organizirala Misija OSCE-a u BiH kazala da nijedna zemlja ne može napredovati ukoliko polovini stanovnika, ženama, ne bude data prilika da u potpunosti doprinesu boljoj budućnosti društva.

Govoreći o ravnopravnosti spolova u BiH, Verveer je naglasila da je usvajanjem zakona ostvaren određen napredak, ali da treba postojati sveobuhvatniji napor za implementaciju tih zakona.   

Također je istaknula da je nasilje nad ženama problem koji je sveprisutan u svijetu te da podriva produktivnost u društvu, ali i sigurnost.  

''Žene plaćaju cijenu nasilja, a samim tim i društvo. Muškarci i žene trebaju zajedno raditi da bi stvorili budućnost za zajednicu, a ta zajednica se zove Bosne i Hercegovina - zaključila je specijalna predstavnica predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja ravnopravnosti spolova Mellane Verveer.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton smatra da se žene u BiH i dalje suočavaju s marginalizacijom i diskriminacijom u svim sferama života te da su nedovoljno zastupljene u političkoj sferi.

Podvukao je da se žene suočavaju s poteškoćama u pristupu tržištu rada, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti te da su podložne nasilju i eksploataciji.

''To sve krši osnovna načela ljudskih prava i negativno utječe na stabilnost i ekonomski razvoj zemlje, i plaćamo veliku cijenu za tu nejednakost'', kazao je Berton.

Misija OSCE-a u BiH, dodao je, radi sa institucijama za rodnu ravnopravnost, političkim strankama, civilnim društvom i svim drugim relevantnim akterima kako bi se to ispravilo.   

Tijekom posjete BiH, veleposlanica Verveer planirala je sastanke s predstavnicima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, gender centara Federacije BiH i Republike Srpske, ministricom obrane u BiH Marinom Pendeš, entitetskim ministarstvima unutrašnjih poslova, pravde, zdravlja, socijalne zaštite te sa predstavnicima međunarodne zajednice i nevladinog sektora.

Kopirati
Drag cursor here to close