Bh. političari

Želje i pozdravi za Bidena: Najveću je čestitku napisao Džaferović

Bh. političari poslali su čestitke novoizabranom američkom predsjedniku Joe Bidenu. Evo što su neki od njih napisali.
Vijesti / Politika | 08. 11. 2020. u 06:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čović čestitao Bidenu, velikom prijatelju Hrvata i BiH

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović čestitao je izbornu pobjedu novom američkom predsjedniku Joe Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris.

"Kao veliki prijatelji hrvatskog naroda i BiH, nadam se daljnjem jačanju naših odnosa i zajedničkoj izgradnji snažne demokratske europske BiH", poručio je Čović čestitajući pobjedu Biden i Harris.

Čestitka Izetbegovića: Vaš uspjeh je obradovao brojne ljude u BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović čestitao je novoizabranom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu.

"Poštovani predsjedniče Biden, upućujem vam iskrene čestitke na uvjerljivoj pobjedi koju ste ostvarili na proteklim izborima. Vaš uspjeh je obradovao brojne ljude u Bosni i Hercegovini, jer Vi ste dokazani prijatelj ove zemlje. Potvrdili ste to u najtežim trenucima, kada ste se kao senator gorljivo borili za opstanak Bosne i Hercegovine i za pobjedu istine i pravde u njoj. Zato s razlogom vjerujem da će Vaš dolazak na mjesto predsjednika SAD dodatno unaprijediti odnose između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Država kao našeg najvažnijeg partnera", kaže se u čestitki predsjednika SDA.

Komšić čestitao Bidenu: Dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić čestitao je izbranom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi i osvojenom predsjedničkom mandatu.

"Poštovani gospodine Biden, primite iskrene čestitke povodom Vaše pobjede na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama. Uz čestitke i najiskrenije želje američkim građanima i Vama osobno, sigurni u nepromjenjivo prijateljstvo između građana Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, želimo izraziti našu veliku radost činjenicom da je predsjednik Vaše velike nacije ujedno iskreni i dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine", navodi se u Komšićevoj čestitki.

"Uvjereni da ćete u predstojećem periodu na najbolji način odgovoriti velikim izazovima koji su pred američkim narodom i svijetom u cjelini, sretni smo jer smo sigurni da ćete istovremeno jačati transatlanske saveze i suradnju. Istovremeno, mi Vas uvjeravamo da ćemo poduzimati sve što je u našoj moći da Bosna i Hercegovina, postane dio NATO-a, pri čemu vjerujemo da ćemo u tome procesu imati Vašu podršku. Poznavajući Vaš raniji posvećeni angažman i doprinos za vrijeme turbulentnih vremena kroz koje je regija Zapadnog Balkana prolazila, sigurni smo da neće izostati Vaša podrška osiguravanju trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta u ovom dijelu Euvrope", istaknuo je Komšić.

Džaferović čestitao Bidenu pobjedu na predsjedničkim izborima

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović čestitao je Joeu Bidenu pobjedu i izbor za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Čestitku Džaferovića prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Biden, iskreno Vam čestitam pobjedu i izbor za 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Američki građani odlučili su da ćete Vi u narednom četverogodišnjem mandatu voditi Sjedinjenje Američke Države i njihovu odluku duboko poštujem.

Čvrsto sam uvjeren da će mnogo puta dokazano prijateljstvo Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine biti dodatno osnaženo i unaprijeđeno Vašim izborom.

Vi ste dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i to ste potvrdili u periodu kada ste kao senator snažno bili na strani Bosne i Hercegovine dok je na nju vršena agresija, kao i u periodu kada ste vršili funkciju potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Uvjeren sam da ćete svojim iskustvom i politikom koja simbolizira slobodu, demokraciju i ljudsko dostojanstvo uspješno odgovoriti svim velikim izazovima s kojima se Vaša velika nacija suočava, te da će Vaš mandat biti obilježen uspjesima.

Isto tako sam uvjeren da ćemo od Vas i Vaše administracije imati snažnu podršku na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i da ćemo zajednički nastaviti da učvršćujemo naše prijateljstvo s ciljem osiguravanja trajnog mira, stabilnosti, razvoja demokracije i prosperiteta Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije Zapadnog Balkana.

Vama i građanima Sjedinjenih Američkih Država još jednom upućujem iskrene čestitke, poručio je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close