Dodikov zahtjev

Zbog pandemije na čekanju i ocjena ustavnosti Zakona o zastavi BiH

Ocjena ustavnosti Zakona o zastavi BiH čeka zbog pandemije
Vijesti / Politika | 09. 11. 2020. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud BiH zbog epidemiološke situacije još nije odlučivao o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, koji je podnio srpski član Predsjedništava BiH Milorad Dodik još 7. studenog prošle godine.

Iz ureda srpskog člana Predsjedništva potvrđeno je da su od Ustavnog suda BiH dobili odgovor da odluka još nije donesena zbog nemogućnosti da bude održana plenarna sjednica, piše Glas Srpske.

''Nismo dobili precizno obrazloženje zašto je sud na sjednici održanoj početkom veljače odgodio odlučivanje o ovom zahtjevu. Informirani smo da zbog epidemije izazvane virusom korona nema mogućnosti da bude održana sjednica Plenarnog vijeća, koje čini svih devet sudaca i koje treba da donese odluku'', rečeno je iz ureda srpskog člana Predsjedništva.

Na 117. plenarnoj sjednici, koja je održana 6. i 7. veljače, Ustavni sud je odlučio da će o ovom predmetu biti raspravljano na jednoj od sljedećih sjednica.

Međutim, Ustavni sud je početkom srpnja održao 118. plenarnu sjednicu posredstvom web-platforme, na kojoj je odbacio kao nedopušten zahtjev Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ocjenu ustavnosti odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o odgađanju održavanja lokalnih izbora.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva za ustavno-pravna pitanja Dragoljub Reljić, za RTRS je ocijenio da prilikom podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH Ustavni sud nema druge nego da utvrdi da taj zakon nije u suglasnosti sa Ustavom BiH, da ga ukine i shodno tome naloži parlamentu BiH da u skladu sa Pravilima suda u roku od šest mjeseci donese novi zakon koji će biti u skladu sa Ustavom BiH.

''Zahtjev za ocjenu ustavnosti je podnesen zato što prilikom donošenja spornog zakona nije ispoštovan član Ustava koji kaže da "o simbolima BiH odlučuje parlament BiH, a potvrđuje ih Predsjedništvo", naveo je Reljić.

Podsjetimo, u Dodikovom zahtjecu se navodi da je Parlamentarna skupština BiH 2004. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, ali da on nije potvrđen od Predsjedništva BiH iz čega proizilazi da nije u skladu sa Ustavom BiH, odnosno da prilikom njegovog donošenja nije ispoštovana Ustavom propisana procedura iz citiranog člana jedan stav šest Ustava BiH.

"Imajući u vidu navedeno, sve mijenjane i dopunjavane odredbe Zakona iz 2004. godine nisu u skladu sa Ustavom BiH zato što tekst usvojen od Parlamentarne skupštine BiH nije na snazi jer nije potvrđen od Predsjedništva BiH. Slijedom navedenog, tražim da Ustavni sud BiH provede postupak ocjene ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH /'Službeni glasnik BiH' broj 23/04/, koji nije usvojen u skladu sa članom 1.6. Ustava BiH, što dalje podrazumijeva da izmjene Zakona iz 2004. godine nisu usvojene", navodi se u zahtjevu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close