Sjednica

Bez entitetske većine: Zakoni upućeni Kolegiju na usaglašavanje

Zastupnički dom je danas, u drugom krugu glasovanja, podržao zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.
Vijesti / Politika | 20. 09. 2021. u 19:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je, zbog nepostojanja entitetske većine iz Republike Srpske, Kolegiju Doma na usuglašavanje uputio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog ovog zakona, čiji je cilj izjednačiti nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duhanske proizvode sa poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Izmjenama i dopunom Zakona definira se obveza nastanka plaćanja akcize na duhanske proizvode na isti način kao i za druge akcizne proizvode, što u praksi znači da će se plaćati prilikom prvog prometa ili uvoza proizvoda.

Zastupnički dom je danas, u drugom krugu glasovanja, podržao zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Međutim, prilikom glasovanja o samom zakonu, nije bilo potrebne entitetske većine iz RS-a, te je upućen Kolegiju na usuglašavanje.

Zastupnici su, u drugom krugu glasovanja, podržali Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, sa amandmanima sadržanim u Izvještaju Ustavnopravne komisije.

Zastupnički dom je, u drugom krugu glasovanja, podržao još nekoliko izvještaja, informacija i poslaničkih inicijativa.

Glasovanje u drugom krugu odvija se u situacijama kada Kolegij Doma ne uspije da postigne suglasnost o određenoj točki dnevnog reda, koju mu je prethodno uputio Dom na usuglašavanje.

U tom slučaju, odluke se donose većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju, pod uvjetom da glasovi ''protiv'' ne smiju sadržavati dvije trećine ili više zastupnika izabranih iz svakog entiteta.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održana je danas bez prisustva zastupnika iz Republike Srpske, koji su ranije odlučili da ne sudjeluju u radu ovog doma, nakon odluke bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka o dopuni Kaznenog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, donesene 23. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close