Globus

Zbog Komšića dolazi do ciprizacije Federacije

''Željko Komšić otužna je politička figura. Skromna političkog znanja i obrazovanja, čaršijske političke retorike i stila, ali zavidne razine samodopadnosti…'', piše Kasapović.
Vijesti / Politika | 11. 10. 2018. u 11:05 Bljesak.info
Kopirati

''Bosanac koji će razbiti BiH'', stoji na naslovnici tjednika Globus u kojem Mirjana Kasapović analizira pobjedu Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.
 
''Željku Komšiću nikad dosta vlasti. Silom zakona nije se mogao kandidirati za treći uzastopni mandat 2014. No čim su prošle četiri godine, evo njega opet, radikalnijega i ekstremnijega nego ikad prije'', napisala je Kasapović navodeći kako se radi o ''opasnom trijumfu političkog štetočine'' te da je ''bosanski unitarist postao grobar države triju naroda''.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U analizi se ističe kako je Komšić u tri navrata, 2006., 2010. i 2018., glasovima Bošnjaka bio izabran za hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu, ''što je samo po sebi skandalozna politička priča''.

''Tijekom prethodnih dvaju mandata nije učinio ništa korisno ni za narod koji je formalno predstavljao, do čega mu i nije bilo stalo, ni za državu kojom je suvladao, do čega mu je valjda ipak bilo stalo. Najvažniji njegovi doprinosi bili su antagoniziranje ionako napetih odnosa među Bošnjacima i Hrvatima i zaoštravanje političke krize u zemlji poslije svakih izbora u kojima je pobijedio'', navodi Globusova analitičarka.

Ističe kako je vijest loša zato što se ''Komšić ubraja u najveće političke štetočine postdejtonske Bosne i Hercegovine, i to u silno kompetitivnoj utakmici za mjesto u toj skupini''.

 


''Željko Komšić otužna je politička figura. Skromna političkog znanja i obrazovanja, čaršijske političke retorike i stila, ali zavidne razine samodopadnosti, političku je javnost zaokupljao i istresanjem vlastitih identitetnih problema pred nju. Taj je politički Bosanac i deklarirani ateist na početku karijere dokazivao svoje hrvatsko podrijetlo krštenicom Katoličke crkve kao da su svi Hrvati katolici i kao da je nacija vjerska zajednica. Kasnije je mijenjao priču, zametnuo je krštenicu negdje u podrumu, te je počeo agresivno zastupati tezu da je on, kao i mnogi Bosanci, žrtva nametnute identitetne politike postdejtonske Bosne'', navodi se u analizi Globusa.

Između ostalog, u analizi se navodi kako je teško dokučiti sve negativne posljedice Komšićeva izbora.

''On će produbiti udaljavanje većine Hrvata od Bosne i Hercegovine, oslabiti političku i kulturnu vezanost za nju i smanjiti lojalnost državnoj zajednici. Ojačat će hrvatski separatizam koji se u danim međunarodnim okolnostima ne može manifestirati de iure, ali može de facto u nekoj vrsti ciprizacije Federacije'', navodi Kasapović u Globusovoj analizi.

Podsjećamo, Globus je proteklog tjedna, uoči izbora u BiH, također objavio analizu u kojoj stoji kako je BiH pred političkim slomom.

Kopirati