Jedan detalj

Zbog čega se kaje Bakir Izetbegović?

Rekao je kako je u dva mandata iza njega sačuvana stabilnost BiH, unatoč nestabilnim koalicijama.
Vijesti / Politika | 07. 06. 2018. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedan detalj bih odradio drugačije (u proteklom mandatu, op.ur.) kada je u pitanju pokretanje revizije presude za genocid protiv Srbije. Naime, na preporuku pravnih eksperata ignorirao sam stav registrara Međunarodnog suda pravde u Haagu koji se odnosi na našeg agenta, odnosno nisam s njim upoznao predsjednike političkih stranaka okupljenih u sarajevskoj Vijećnici u svrhu podrške procesu revizije. Trebao sam tu informaciju i dilemu podijeliti s ostalim prisutnim. Tada bi i oni sasvim sigurno podržali stav eksperata da jedan činovnik ne može zaustaviti proces bez mišljenja sudaca. Ovako sam se izložio politikantskim napadima onih koji su radi naroda morali dati podršku reviziji, ali su sve vrijeme priželjkivali neuspjeh i samo čekali priliku da druge optuže za to'', rekao je predsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za Faktor.

Rekao je kako je u dva mandata iza njega sačuvana stabilnost BiH, unatoč nestabilnim koalicijama.

''Branio sam suverenitet, interese i dignitet BiH u uvjetima u kojim su se kolege u Predsjedništvu BiH znale staviti na stranu interesa Hrvatske i Srbije. U takvim nepovoljnim okolnostima su usvojeni strateški dokumenti koji su omogućili pokretanje BiH iz zastoja na putu integracije u EU i NATO. Usvojena je, nakon 15 godina odlaganja, i Strategija vanjske politike BiH. Mojim apelacijama Ustavnom sudu su spašena državljanstva stotina tisuća Bosanaca i Hercegovaca koji žive u dijaspori, spašena je njihova imovina u RS-u, doveden je u pitanje diskriminirajući 9. siječnja kao "Dan RS-a" i tako dalje. Ponosan sam na moju uspješnu borbu za poziciju i prava žrtava agresije na BiH - povratnika u RS i bh. dijaspore'', rekao je Izetbegović.

Pojasnio je kako se nova predizborna platforma SDA odnosi na sljedeća dva mandata jer su im ''potrebna dva mandata da dovršimo historijsku misiju SDA''.

''A to znači da BiH učinimo stabilnom i sigurnom europskom zemljom, članicom EU-a i NATO-a, državom vladavine prava i efikasne borbe protiv korupcije, državnom moderne, efikasne i racionalne administracije, kvalitetne prometne i energetske infrastrukture, razvijene privrede koja jamči solidan životni standard svojim građanima'', rekao je.

Izetbegović je rekao kako će ostvariti jednu pozitivnu spiralu međusobno podržavajućih procesa koji ''znače rast u svakom segmentu – broj investicija, broj turista, broj putnika, broj proizvedenih količina ugljena i električne energije, broj izgrađenih kilometara brzih cesta i autoputova''.

''Sve to se podupire i međusobno ubrzava. To će omogućiti porast svih bitnih parametara za minimalno 50 posto do 2026. godine, dakle BDP-a, industrijske proizvodnje, izvoza, a time i plaće, penzije, kupovne moći u takvom postotku'', rekao je, između ostalog, čelnik SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close