Izvještaj o radu 2017.

Zavirite u federalni nerad

Parlament je, tvrdi CCI,  spriječen da vrši svoju projektiranu društvenu funkciju, a Vladin rad je, u dobroj mjeri doveden u pitanje.
Vijesti / Politika | 16. 02. 2018. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Permanentna kriza ne pogađa samo one koji je proizvode – stranke na vlasti, objavilo je udruženje Centri civilnih inicijativa u izvještaju o radu Vlade i Parlamenta FBiH za 2017. godinu.

''Zaokupljenost ovdašnjih političara skorim izborima i uskostranačkim i osobnim interesima, nauštrb interesa zajednice, odnosno građana ove zemlje, izbija na svakom koraku. I mada je prisutna u cijeloj zemlji i na svim razinama vlasti, možda svoj najdramatičniji oblik i najveće konkretne posljedice ima u FBiH čija nam vladajuća koalicija – odnosno, njene stranke-članice, demonstriraju najgore lice politike slažući se samo u jednom –održanju na vlasti, po svaku cijenu'', navodi se u izvještaju i dodaje kako permanentna kriza u odnosima unutar vladajuće koalicije u FBiH, koju proizvode stranke koje čine tu koaliciju, svojim stalnim sukobima, ostavlja ozbiljne posljedice po cijelo društvo.

Parlament je, tvrdi CCI,  spriječen da vrši svoju projektiranu društvenu funkciju, a Vladin rad je, u dobroj mjeri doveden u pitanje.

''Kuriozitet je da je kriza u međusobnim odnosima, koja je rezultirala svojevrsnom blokadom u radu parlamenta, eskalirala nakon sjednice na kojoj je vladajuća koalicija izglasala povjerenje aktualnoj vladi FBiH'', navodi se.

Naime, nakon što nije usvojen godišnji izvještaj o radu Vlade FBiH za 2016. godinu, a u Zastupničkom domu ni izvještaj o izvršenju proračuna za 2016., opozicija je tražila izglasavanje nepovjerenja Vladi.

''Stranke vladajuće koalicije su na trenutak zaboravile svoje razmirice i jedinstveno stale iza Vlade. No, u nastavku će se pokazati da je ostanak na vlasti i jedino o čemu se vladajuće stranke mogu složiti. Sjednica, na kojoj su stranke vladajuće koalicije iskazale jedinstvenu podršku Vladi, održana u srpnju 2017. godine, bila je i posljednja održana redovna sjednica u tom domu u ovoj godini – do kraja godine biće održane tek još 3 vanredne sjednice. Situacija u Domu naroda je još lošija – nakon što je u prva tri mjeseca 2017. godine održao 5 redovnih sjednica, sljedećih 5 mjeseci, od travnja do rujna, održavala se samo jedna sjednica, u 4 nastavka, a do kraja godine još samo 3 vanredne, od kojih jedna još nedovršena'', navodi CCI i dodaje kako rezultat rada u takvim okolnostima najbolje oslikava štetu učinjenu građanima Federacije te da je većina urađenog u ovoj godini, urađena na njenom početku.

Tako je, navodi se u izvještaju, u prva tri mjeseca 2017. godine, u Domu naroda realizirano dvije trećine mjera usvojenih u tom domu, u ovoj godini –dok je u prvom kvartalu realizirana 81 mjera, u drugom je realizirano 18, u trećem 15 a u četvrtom 14. Situacija je slična i u Zastupničkom domu, samo što je pad nastupio nakon drugog kvartala. Kuriozitet je da je u 5 zadnjih mjeseci, u Zastupničkom domu, realizirano tek 18 mjera, koliko i u samo 2 dana siječnja.

''Čitav niz izuzetno značajnih mjera, koje su trebale biti usvojene u ovom periodu, nije razmatran, nije usvojen ili je izjašnjavanje o njima odgađano'', navodi CCI ističući kako je odgađanjem sjednice u Domu naroda, npr. odgođeno izjašnjavanje o čak 15 zaključaka koji se odnose na obavezu provođenja presude Ustavnog suda FBiH. A na nastavku 23. sjednice PD PFBiH, održanom 26.7.2017., nijedna točka nije usvojena, tj. nije dobila potrebnu većinu glasova, iako su se dvije odnosile na provođenje odluka Ustavnog suda.

''Disfunkcionalnost vlasti, vidljiva je iz velikog broja nerazmatranih i odbijenih zakona'', navodi se i ističe kako čak 30 zakona, koje je Vlada utvrdila u 2017. godini, nisu, u ovoj godini, razmatrani ni u jednom domu Parlamenta. A 12 zakona je odbijeno – 9 u Zastupničkom a 3 u Domu naroda. U 2017. godini, u Parlamentu FBiH (u oba doma, u istom tekstu) usvojeno je svega 27 zakona.

U 2017. godini, ni u jednom Domu parlamenta FBiH, nije usvojena (niti razmatrana) nijedna strategija, a li se kao pozitivan moment, u radu Parlamenta FBiH, u 2017. godini navodi održavanje 4 tematske sjednice u Zastupničkom domu.

Dom naroda, u dosadašnjem dijelu godine, nije organizirao nijednu tematsku sjednicu, iako su one planirane njegovim programom rada za ovu godinu.

CCI navodi kako je sukob unutar vladajuće koalicije doveo je i do kršenja zakona o proračunima u FBiH. Istovremeno, niti jedan od domova Parlamenta FBiH nije svoj program rada za 2018. usvojio prije isteka 2017.

Predstavnici Centara civilnih inicijativa danas su u Sarajevu izjavili da je od ukupnog broja mjera u Programu rada Vlade FBiH za 2017. godinu realizirano 57 posto, pri čemu je postotak realiziranih zakona oko 35.

Predstavljajući izvještaj o monitoringu rada Vlade i Parlamenta FBiH naveo je da je u prošloj godini usvojeno 16 zakona, dok 22 zakona uopće nisu razmatrana ni u jednom domu Parlamenta FBiH.

''Centri civilnih inicijativa pozivaju vlasti u BiH, pa tako i u Federaciji, da se konačno uhvate u koštac sa problemom masovnog odlaska mladog i radno sposobnog stanovništva iz zemlje'', kazala je konsultantica za monitoring CCI-a Lejla Deronja Suljić.

Kopirati
Drag cursor here to close