Narodna skupština RS-a

Zatraženo donošenje zakona o prestanku mandata stranih sudaca

Posebna sjednica održana je na zahtjev Željke Cvijanović, predsjednice RS-a, a jedina točka bila je "Informacija o antidaytonskom djelovanju Ustavnog suda BiH".
Vijesti / Politika | 18. 02. 2020. u 08:15 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a sinoć su većinom glasova usvojili zaključke koje su na sastanku koji je prethodio posebnoj sjednici usuglasili predsjednici parlamentarnih stranaka iz RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Posebna sjednica održana je na zahtjev Željke Cvijanović, predsjednice RS-a, a jedina točka bila je "Informacija o antidaytonskom djelovanju Ustavnog suda BiH". Sjednica je održana nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom se osporava član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a, a zastupnicima su prihvatili ovu informaciju u kojoj se između ostalog navodi da je Odluka Ustavnog suda nesprovodiva.

"NSRS obavezuje sve institucije RS-a da ne prihvaćaju i ne provode bilo kakve buduće antidaytonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH", jedan je od usvojenih zaključaka.

Zaključcima NSRS-a potvrđuje se privrženost RS-a Općim okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa IV, te obvezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih suadaca u Ustavnom sudu BiH.

Vlada RS-a zadužena je da nastavi ranije započete pregovore s Vladom Federacije BiH s ciljem definiranja granične linije između RS-a i FBiH, a u skladu s Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

"NSRS obvezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište RS-a", navedeno je između ostalog u zaključcima.

NSRS naglašava da je RS strana potpisnica svih aneksa Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH, te potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Daytonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sustav suprotno Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.

Od predstavnika entiteta u institucijama BiH zatraženo je da obavijeste NSRS o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović u završnoj riječi na posebnoj sjednici ponovila je da odluka Ustavnog suda BiH ugrožava interese RS-a.

"Ono što je za nas važno jeste da RS ostane jaka i stabilna, da se spriječi da se ona razvlašćuje, da ne postoji ni jedno objašnjenje zašto bi se to činilo, zato što ako mijenjate ono što su vam dana prava Ustavom onda je propisana procedura kako se to radi. Ni u jednom slučaju nismo bili u situaciji da to radimo na taj način. prema tome ovo su sve bila nepravne, nasilne operacije koje su bile usmjerene upravo na RS s ciljem da se umanje njene ustavne nadležnosti", rekla je Cvijanović i dodala da je važno pokazati odlučnost u NSRS-u jer ni jedna druga institucija ne raspolaže sa toliko demokratskog i svakog drugog legitimiteta.

Navela je i da je sigurna da se stvari neće riješiti jer su održali sjednicu i usvojili zaključke, ali će značiti da su zakoračili na put kojim treba da pokažu što prihvaćaju, a što ne.

"Imamo puno pravo da tražimo, da ono što nam je Ustav dao, da nam to niko ne oduzima", rekla je Cvijanović, prenosi Federalan televizija.

Kopirati
Drag cursor here to close