Brojne teme na sjednicama

Zastupnički dom će raspravljati o troškovima i putovanjima Igora Crnatka

Dvije sjednice Zastupničkog doma PSBiH, brojne teme na dnevnom redu
Vijesti / Politika | 14. 11. 2017. u 19:19 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zakazane za sutra, zastupnici bi trebali raspravljati o Informaciji o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka drugim državama.

Inicijativu za razmatranje ove informacije pokrenuo je zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut, ali su i ranije zastupnici i izaslanici PSBiH problematizirali ovo pitanje.

Jedna od točaka dnevnog reda je i pzastupnička inicijativa Denisa Bećirovića (Socijaldemokratska partija - SDA) kojom traži od Vijeće ministara BiH izvještaj o napretku BiH u procesu priključenja NATO-u s prijedlogom konkretnih mjera za dinamiziranje tih aktivnosti.

Zastupnici bi trebali razmatrati i Deklaraciju o kriterijima za definiranje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, koju je predložio dopredsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS), a koja predviđa da ruta ide Sarajevo-Žepče-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd.

Nakon okončanja ove sjednice, trebala bi uslijediti nova na kojoj je predviđeno razmatranje izmjena Izbornog zakona BiH, a Doma naroda, koji je ranije podržao ova rješenja, zatražio je da se zakon razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Kako navode predlagači izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, predloženim rješenjima se regulira izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, to jest izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

''Razlozi za donošenje ovog zakona ogledaju se u provođenju Odluke Ustavnog suda BiH od 1. prosinca 2016. godine, kao i zadovoljavanje općeg principa demokracije da jedan narod drugom narodu ne bira predstavnike'', stoji u obrazloženju.

Također, zastupnici Nezavisnog bloka (Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović) predložili su izmjene Izbornog zakona, a cilj tog prijedloga je, kažu, osigurati da volja glasača bude poštovana, svodeći mogućnosti za malverzacije na minimum.

Na dnevnom redu nove sjednice još su i dva prijedloga o izmjenama Zakona o plaćama, od kojih se jedan odnosi na osiguranje prava na policijski dodatak, a drugi se tiče uvođenja naknada za suce tužitelje i određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama BiH.

Zastupnici će biti upoznati i s Informacijom o rezultatima usklađivanja cijena i usluga i tehničkom kvalitetu usluga mobilne telefonije u BiH s cijenama u regiji i Europi koju je pripremila Regulatorna agencija za komunikacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close