Parlament

Zastupnici traže istragu u Aluminiju

HDZ-ov zastupnik je naveo kako se traži od svih nadležnih institucija u FBiH, pravne države, poduzimanje svih potrebnih mjera i aktivnosti kako bi se ispitale i utvrdile odgovornosti…
Vijesti / Politika | 16. 07. 2019. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik HDZ-a BiH Ivica Pavković na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH podnio je inicijativu Vladi FBiH u ime Kluba HDZ-HNS vezanu za događanja u Aluminiju.

Od Vlade FBiH se traži, kako se navodi u inicijativi, da se ''sukladno dosadašnjoj politici veće zaposlenosti, stvaranja i očuvanja svakog radnog mjesta daje puna potpora u zaštiti prava uposlenika Aluminija''.

''U periodu financijske konsolidacije iskoristiti sve mogućnosti restrukturiranja, dokapitalizacije i unapređenje poslovanja Aluminija uz potpunu potporu svih institucija u FBiH. Pod tri, tražimo od svih nadležnih institucija u FBiH, pravne države, poduzimanje svih potrebnih mjera i aktivnosti kako bi se ispitale i utvrdile odgovornosti za eventualne nezakonite propuste koje su dovele do stanja u kojem se Aluminij nalazi'', naveo je Pavković.

Inicijativu je uputila i zastupnica DF-a Alma Kratina, koja je zatražila održavanje hitne zajedničke sjednice Vlade FBiH i Vlade Hrvatske. Također, Kratina je u inicijativi Kluba DF-GS zatražila istražne radnje koje se trebaju provesti nakon ''ozbiljnih insinuacija u vezi kriminala u Aluminiju i procesuiranja odgovornih u Aluminiju''.

Inače, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH održava izvanrednu sjednicu na kojoj bi se, prema predloženom dnevnom redu, trebao očitovati o izboru novog rukovodstva Doma, zakonu o razvojačenim braniteljima i rebalansu ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH. 

Foto: Fena / Novalić u razgovoru sa Sebijom Izetbegović

Po hitnoj proceduri zastupnici bi trebali razmatrati zakon o razvojačenim braniteljima iz razloga što ''postoji neodložna potreba za sustavnim rješavanjem prava razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji''.

Među brojnim pravima za branitelje, zakon najavljuje redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više. Uvjet je da su najmanje godinu bili u obrambenim redovima tijekom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u obrambenim jedinicama.

Osim navedenog propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Foto: Fena / Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH 

Rebalansom proračuna predviđeno je 25 milijuna KM za realizaciju navedenog zakona. Ni zakon ni rebalans ne mogu stupiti na snagu dok ih ne odobre oba doma Federalnog parlamenta, te je 18. srpnja zakazana sjednica Doma naroda na čijem je dnevnom redu ovaj zakon. 

 
Kopirati
Drag cursor here to close