Hrvatska

Zastupnici raspravili Istanbulsku konvenciju

O ratifikaciji Istanbulske konvencije Sabor će glasati u petak i očekuje se da će biti izglasana, međutim neslužbene procjene govore da bi između 10 i 15 zastupnika HDZ-a moglo glasati protiv konvencije.
Vijesti / Politika | 12. 04. 2018. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saborski zastupnici su u srijedu u raspravi u Saboru koja je trajala do ponoći upozoravali na potrebu ratifikacije Istanbulske konvencije radi efikasnije zaštite žena od nasilja i nasilja u obitelji, dok su protivnici kojih ima i u redovima vladajuće koalicije isticali da se konvencijom u hrvatsko zakonodavstvo i obrazovni sustav uvodi rodna ideologija.

Miro Kovač (HDZ) pozitivnim je ocijenio "živahnu i zanimljivu raspravu" unutra HDZ-a oko konvencije istaknuvši da je to iskorak i dokaz da HDZ jest i može biti demokratska stranka. Sporno je, kaže, što je to prvi dokument koji nameće definiciju roda, termin koji ne postoji ni u Ustavu niti u ugovoru Europske unije. "Rodna teorija nije fatamorgana, ona postoji i središnji je pojam za implementaciju ove konvencije", kazao je Kovač dodavši da će glasati po savjesti i neće podržati ratifikaciju, ali i da to neće umanjiti njegovu borbu protiv nasilja, prenosi Hina.

Njegov stranački kolega koji je također protivi ratifikacije Ante Babić kazao je kako na njegovo mišljenje nije utjecala Crkva nego da se vodio logikom i razumom.

Joško Klisović (SDP) ocijenio je međutim da postoji konsenzus u Saboru oko Istanbulske konvencije, a da je ostalo što je dominiralo raspravom čisto politikanstvo i zauzimanje pozicije kako na desnici ili unutar određene stranke. "Istanbulska konvencija se želi prikazati kao lakmus papir tko je pravi istinski desničar, a tko nije, to je pogrešno", kazao je Klisović istaknuvši da se konvencijom želi pružiti najvišu svjetski standard, zlatni standard za zaštitu žena od nasilja.

O ratifikaciji Istanbulske konvencije Sabor će glasati u petak i očekuje se da će biti izglasana, međutim neslužbene procjene govore da bi između 10 i 15 zastupnika HDZ-a moglo glasati protiv konvencije. Klub Nezavisni za Hrvatsku najavio je da će glasati protiv ratifikacije.

Rasprava o konvenciji izazvala je podjele u nekoliko zastupničkih klubova. U Mostu su najavili da će svatko glasati prema vlastitoj savjesti, a podijelio se i Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a. Svi opozicijski klubovi najavili su podršku ratifikaciji.

Sabor nastavlja s radom u četvrtak.

Kopirati
Drag cursor here to close