Nema dogovora

Zastupnici protiv hitne procedure za usvajanje proračuna institucija BiH za 2020.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović kazao je da će nadležna povjerenstva razmatrati Proračun i da će nakon toga dostaviti izvještaj.
Vijesti / Politika | 07. 07. 2020. u 19:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom PSBiH nije usvojio zahtjev Predsjedništva Bosne i Hercegovine za razmatranje Prijedloga zakona o institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu po hitnom postupku.

Također, usvojen je prijedlog zaključka po kojem će PSBiH 9. srpnja razmatrati Proračun.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović kazao je da će nadležna povjerenstva razmatrati Proračun i da će nakon toga dostaviti izvještaj.

''U četvrtak Zakon o proračunu razmatrao bi se u prvom čitanju, bila bi i amandmanska procedura. Dakle cilj je je da se proračun usvoji do kraja ovoga tjedna, kako bi Dom naroda mogao ovo pitanje razmatrati sljedećeg'', rekao je Radmanović.

Pojasnio je da se zaključkom osigurava da se proračun usvoji u skraćenoj proceduri, a do kraja ovoga tjedna.

''Skraćena procedura podrazumijeva da Zakon o proračunu razmatraju nadležna povjerenstva, te nakon toga dostavljaju svoje mišljenje, a kako bi Zastupnički dom proračun razmatrao na sjednici koja će biti zakazana za četvrtak'', kazao je Radmanović.

Nakon što je zaključena rasprava većina zastupnika izjasnila se da se proračun neće razmatrati po hitnoj proceduri.

Potom su zastupnici većinom glasova podržali zaključak da se proračun razmatra po skraćenom postupku.

Tijekom rasprave o zahtjevu za hitni postupak, zamjenica Predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZBiH) je kazala da ovo nije dobra praksa kod usvajanja, naročito ovakvih zakona.

Navela je da je za nju i njen klub u ovom trenutku neprihvatljivo da prijedlog proračuna razmatraju po hitnom postupku.

“Smatram da za to nema nikakvih elemenata, na poseban način što su prekršene odredbe Zakona o financiranju institucija BiH, konkretno član 7. koji govori da Ministarstvo financija i trezora, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo, mogu dati mišljenje o nacrtu proračuna Parlamentarne skupštine bez mogućnosti njegove izmjene, osim u slučaju kada je nacrt proračuna Parlamentarne skupštine u suprotnosti sa preuzetim obvezama o ograničenjima rashoda ili potrošnje prema zaključenim međunarodnim sporazumima, ili kada nacrt proračuna Parlamentarne skupštine dovodi do proračunske neravnoteže…”, navela je Krišto.

Ona je pozvala zastupnike da predloženi proračun razmatraju u redovnoj proceduri, a da skrate rokove, ali da ne prihvate hitnu proceduru.

Zastupnik Zukan Helez (SDPBiH) je kazao da je sedmi mjesec tekuće godine, te da je potrošeno više od pola proračuna i onda se kaže da nema ni jedan argument da se prijedlog proračuna razmatra po hitnoj proceduri.

“Samo iz razloga, zato što pojedine političke stranke ne mogu više kontrolirati Središnje izborno povjerenstvo, treba sve da propadne. Ako netko ne može da lažira izbore, da ukrade, treba da propadne ova država. Zar ne treba obrnuto da radimo, da stanemo ‘ukraj’ javašluku. Ovo je davno trebalo biti hitnoj proceduri”, smatra Helez.

Kaže da „treba redovna procedura samo da ne bismo usvojili proračun gdje je planirano financiranje izbora“.

Predsjedavajući Kluba zastupnika Demokratske fronte Dženan Đonlagić je kazao da smo, na žalost, već u drugoj polovini proračunske, odnosno fiskalne 2020. godine, a država i njene institucije se financiraju prema odluci o privrenom financiranju, što je ustavno i zakonski moguće, ali suštniski nije dobro.

Po njegovim riječima, itekako ima potrebe da državne institucije dobiju redovan proračun, po hitnom postupku.

“Postoji nekoliko opravdanih razloga zašto bi proračun trebalo razmatrati po hitnom postupku. Suštinski razlog je što smo već potrošili pola proračunske godine i to je prvi razlog. Drugi razlog je stvaranje financijskog okvira državnoj instituciji koja je ovlaštena i zadužena za organizaciju i provođenje izbora, SIP-u BiH”, naveo je Đonlagić.

Najavio je da će Klub DF-a podržati da se ovaj prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku.

Jasmin Emrić (A-SDA) smatra da nije dobra praksa da se proračun institucija BiH usvaja po hitnom postupku.

“Ne znam zašto se Predsjedništvo opredijelilo za hitni postupak”, kazao je Emrić, postavljajući pitanje kako će, ako se usvoji hitni postupak, zastupnici ulagati amandmane.

On ističe da je vrlo negativno to da zastupnici ne mogu uopće sudjelovati u postupku donošenje proračuna. Dodaje da su „dovedeni pred svršen čin i moramo prihvatiti ono što je Predsjedništvo utvrdilo pod izgovorom da moramo imati proračun i da se lokalni izbori moraju održati“.

Halid Genjac (SDA) je kazao da je, u konačnici, izjašnjenje u pogledu hitne procedure i usvajanje proračuna, „izjašnjenje o tome da li smo za održavanje općinskih izbora ili nismo“.

“Oni koji prate izborne procese i pripremne radnje za održavanje izbora, znaju da je kritično vrijeme za odabir onih koji bi trebali tiskati glasačke listiće i da je krajnje i kritično vrijeme za odabir onih koji bi trebali tiskati ukupni izborni materijal, a da SIP ne može niti jednu tu radnju ni započeti, a kamoli provoditi, ukoliko nema osigurana sredstva za to isključivo iz proračuna”, naveo je Genjac.

Po njegovim riječima, izjašnjenje poslanika u pogledu proračuna i u pogledu osiguranja sredstava za izbore, nije izjašnjenje o podržavanju ili nepodržavanju Izbornog povjerenstva ili određenog sastava SIP-a.

“To je naše opredjeljenje u pogledu integriteta izbornog procesa i ukupnih demokratskih procesa u BiH”, smatra Genjac.

On je predložio da zatupnici glasuju, prije svega, o hitnoj proceduri za koju će, kako je najavio, biti Klub SDA.

“Ukoliko se ne prihvati hitna procedura, predlažem da usvojimo zaključak da Zastupnički dom zadužuje Kolegij da organizira zasjedanje doma na način da se do kraja tjedna usvoji proralun . Nikakve prepreke u Poslovniku nema”, naveo je Genjac.

Predrag Kojović (Naša stranka) je kazao da uvažava to da svaki proračun, pa i ovaj, zaslužuje javnu raspravu i da zaslužuje mogućnost da parlament koji ga izglasava ima mogućnost uticanja na njegov sadržaj.

“Ali ovo je jedna od onih situacija u kojoj postoji moralna dilema, odnosno mora se napraviti određeni izbor. Imamo velike strepnje da bi vraćanje proračuna u redovnu proceduru još dodatno dovelo u opasnost održavanje izbora. A poučen mostarskim iskustvom u prethodnih 12 godina, možda smo i preoprezni. Zato ćemo, s obzirom da se radi o proračunu koji je prije svega servisne prirode, služi da podrži institucije države BiH, nema neki razvojni karakter, glasovati za hitnu proceduru”, najavio je Kojović.

Dodao je da će glasovati, iako su nezadovoljni njegovim sadržajem, jer misle da je najvažnija stvar za BiH održavanje lokalnih izbora u studenom.

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDS-PDP u Zastupničkom domu PSBiH Mirko Šarović izjavio je danas u pauzi sjednice u Sarajevu da su predstojeći izbori jedini razlog zbog kojeg bi mogli podržati proračun institucija BiH.

“Ako to ne bismo učinili vjerojatno bi nas optužili da opstrukcijom proračuna želimo odgađanje izbora, ali SDS želi da izbori budu održani na jesen”, naveo je Šarović.

Istakao je da imaju mnogo primjedbi jer je proračunski okvir povećan za 30 milijuna KM, te da će konačnu odluku o podršci proračunu donijeti nakon rasprave koja slijedi u nastavku sjednice.

Predsjedništvo je 26. lipnja utvrdilo Priјеdlоg zakona o Proračunu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа ovu gоdinu, sa izmjenama u tekstu Zakona o Budžetu na stranici 11 – Parlamentarna skupština BiH – Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000,00 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na stranici 9. član 6. Zakona o Proračunu na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta, priopćeno je tada iz Predsjedništva BiH.

Priјеdlоg zakona о Proračunu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. dоstаvljen je Pаrlаmеntаrnој skupštini BiH nа usvајаnjе po hitnoj proceduri.

Kopirati
Drag cursor here to close