Svađa oko Proračuna

Zastupnici opozicije ponovno napustili sjednicu NS RS

U ime SDS-a Vukota Govedarica je kazao da je neprihvatljivo ponašanje vlasti u RS-u, jer je to "bezakonje u kojem ne žele sudjelovati".
Vijesti / Politika | 12. 12. 2017. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici iz stranaka opozicije napustili su sjednicu Narodne skupštine RS-a, nakon što nije prihvaćen njihov zahtjev da se proračun RS-a za 2018. i Program ekonomskih reformi do 2020. razmatra u redovnoj, a ne po hitnoj proceduri.

Vladajuće stranke nisu prihvatile zahtjev opozicije i da se preostale točke dnevog reda, među kojima su i odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju RS-a za 2018. godinu, te prijedlozi zakona o izmjenama zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, doprinosima, te dječijoj zaštiti, razmatraju u redovnoj proceduri.

Zastupnik NDP-a Dragan Čavić je priopćio u obraćanju parlamentu da parlamentarci iz SDS-a, PDP-a i NDP-a neće nazočiti raspravi ni o jednoj od ovih točaka, jer se, kaže, ovakvim načinom rada u javnosti stvara utisak da je parlament izvrši organ Vlade, a ne obrnuto.

Smatra da nema osnove da se ove točke razmatraju po hitnom postupku, a posebno ne proračun. I dalje su, kaže, spremni da se vrate na normalan rad, ukoliko se poštuje Ustav i zakon.

I zastupnik PDP-a Miroslav Brčkalo je rekao da su opozcionari "prinuđeni" na ovakav vid političke borbe, jer Vlada nastavlja po staroj praksi nepoštivanja parlamenta.

U ime SDS-a Vukota Govedarica je kazao da je neprihvatljivo ponašanje vlasti u RS-u, jer je to "bezakonje u kojem ne žele sudjelovati".

Predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović rekao je da žali što je opozicija tako odlučila.

Opozicija je prethovno više sati ukazivala da je Vlada ovim načinom predlaganja zakona po hitnoj proceduri prekršila Poslovnik, zakone i Ustav.

Kopirati
Drag cursor here to close