Frka u Zenici

Zastupnici nezadovoljni napustili sjednicu: Isak traži oduzimanje dnevnice

Sarajlić je istaknuo kako ovim potezom ne narušavaju rad, a stranke većine mogu nastaviti s radom. Najavio je da će i ubuduće poduzimati iste poteze, ako se bude kršio Poslovnik o radu.
Vijesti / Politika | 26. 02. 2020. u 14:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Skupština ZDK / Sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona

Većinom glasova zastupnika, nakon više od tri sata rada usvojen je dnevni red današnje sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, koju su napustili zastupnici SDP-a, SBB-a i Nezavisnog bloka.

Presudni, 18. glas za usvajanje dnevnog reda, osim zastupnika parlamentarne većine SDA, A-SDA i HDZ, dao je zastupnik SBB-a Ermin Čehić.

Po usvajanju dnevnog reda, predsjednik Kluba SBB-a Ismet Sarajlić, koji je prethodno "izrazio sumnju u ishod glasanja" te tražio da se zastupnici pojedinačno izjasne o dnevnom redu, nakon identičnog pojedinačnog ishoda izjašnjavanja - 18 glasova za, šest protiv i devet suzdržanih, zatražio je novu 10-minutnu pauzu. Nakon pauze Sarajlić je objavio da zastupnici te stranke napuštaju današnju sjednicu.

''Ovdje se već duže vrijeme radi nasilje od rukovodstva Skupštine, gdje se proglašavaju pauze od 20 minuta pa traju po sat i po do dva sata. To nije prvi put. Mi, jednostavno, sebe dovodimo u situaciju da moramo čekati jednog zastupnika da dođe na sjednicu'', kazao je Sarajlić, koji je dodao da ne žele sudjelovati u takvom radu.

Sarajlić je istaknuo kako ovim potezom ne narušavaju rad, a stranke većine mogu nastaviti s radom. Najavio je da će i ubuduće poduzimati iste poteze, ako se bude kršio Poslovnik o radu.

Zastupnike SBB-a podržali su i zastupnici SDP-a te Nezavisnog bloka, dok su zastupnici DF-a, koji je prije sat vremena na konferenciji za novinare sa zastupnicima stranaka opozicije izrazili negodovanje zbog ''kršenja Poslovnika o radu Skupštine ZDK'', ostali u dvorani te će sudjelovati u radu današnje sjednice.

Predsjednik Kluba A-SDA Ramo Isak napomenuo je kako su se slična kašnjenja događala i ranije, za vrijeme dok je predsjedavajući Skupštine ZDK bio upravo Ismet Sarajlić, pa je potez svojih kolega ocijenio neozbiljnim.

''Mislim da se treba pokrenuti i odgovornost protiv zastupnika koji su napustili sjednicu i da im se ne plati naknada za današnju sjednicu - 200 ili 150 KM, ne znam točno, ali nebitno. Treba da im se ne plati pa će drugi put biti odgovorni. Oni su izabrani od stanovnika ZDK i trebali su da iznose mišljenja ljudi koji su njih izabrali'', kazao je Isak.

Sjednica je nastavljena u 13.50 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close