Dan državnosti

Zastupnici iz Srpske: Bošnjaci zbog praznika krše Ustav  

Republiku Srpsku zanimaju samo njezini praznici, među kojima je i obilježavanje 9. siječnja - Dana Republike.
Vijesti / Politika | 23. 11. 2017. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježavanjem 25. studenog kao Dana državnosti prijemima u zajedničkim institucijama, koje organiziraju bošnjački dužnosnici, krši se Ustav BiH, jer zakonom nisu definirani praznici na zajedničkoj razini, suglasni su zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Kako je za Srnu rekao potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić obilježavanje 25. studenog ''nije legitimno i legalno, jer nema zakonskog uporišta, niti konsenzusa tri konstitutivna naroda''.

"Zakona o praznicima na razini BiH nema - i sasvim je jasno da obilježavanje 25. studenog i sazivanje prijema u Predsjedništvu BiH nema ustavno, niti zakonsko utemeljenje", precizira Stevandić.

Naveo je kako da Republiku Srpsku zanimaju samo njezini praznici, među kojima je i obilježavanje 9. siječnja - Dana Republike.

Šef Kluba zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković navodi da bošnjački političari svojim postupcima, među kojima je i obilježavanje 25. studenog, doprinose da BiH što prije nestane.

"Nije pošteno, ustavno, niti zakonski da netko slavi praznik iz prošlosti kojeg smo se svi odrekli devedesetih godina prošlog stoljeća. Bošnjaci nelegalno slave 25. studenog i za tako nešto, nažalost, troše zajednička novčana sredstva", rekao je Višković za Srnu.

Napominje kako je nelegalno organiziranje prijema u objektima zajedničkih institucija.

Zastupnik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić naglašava za Srnu da Srpska ima Zakon o praznicima i 25. studenog ne priznaje kao značajan datum.

"Uvažavam samo praznike Republike Srpske, a ne neke za koje nema suglasnosti i dogovora u BiH", kaže Stanić.

Šefica Kluba zastupnika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović ne može vjerovati da nakon 22 godine od završetka ratnih sukoba u BiH Bošnjaci insistiraju na obilježavanju 25. studenog, iako nema dogovora konstitutivnih naroda.

"Nevjerojatno je da insistiraju na ovoj priči, a uradili su sve kako bi srušili Jugoslaviju", navodi Stevanović za Srnu.

Šef Kluba zastupnika NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Krsto Jandrić navodi da je za Srpsku neprihvatljivo obilježavanje 25. studenog.

Nekadašnji Dan ZAVNOBiH-a - 25. studenog, obilježava se kao Dan državnosti u dijelu Federacije BiH.

Na razini BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close