SDA

Zastupnici brane Novalića od napada

Klub federalnih zastupnika SDA daje punu podršku federalnom premijera Fadilu Novaliću i oko održavanja Skupštine RMU Banovići…
Vijesti / Politika | 10. 10. 2019. u 09:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub federalnih zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), povodom sve učestalijih prozivki, kritika i otvorenih napada na federalnog premijera Fadila Novalića upućenih iz Banovića, u vezi s RMU Banovići d.d. Banovići, smatra da su takvi pritisci nedopustivi.

Iz tog kluba podsjećaju da je Vlada Federacije BiH predvođena premijerom Fadilom Novalićem u dosadašnjem radu donijela nekoliko odluka i zaključaka koji su vrlo jasni i više puta transparentno izneseni u javnost.

''Netočna je tvrdnja da će RMU Banovići d.d. Banovići ući u Koncern JP Elektroprivreda BiH, odnosno da program prestrukturiranja elektroenergetskog sektora u FBiH to uopće predviđa. Netočne su i tvrdnje o odustajanju financiranja i izgradnje Termoelektrane Banovići Blok 1-350 MW. Vlada Federacije BiH je na 193. sjednici održanoj 3. rujna ove godine prihvatila informaciju resornog ministarstva, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, o dosad realiziranim aktivnostima za financiranje i izgradnju spomenutog Bloka TE Banovići, uz zaključak da podržava realizaciju ovog projekta kojim je zadužila NO i Upravu Društva RMU Banovići da nastave započete aktivnosti vezane za ovaj projekt'', navodi se u priopćenju.

Kako je dalje navedeno, krajnje je neprimjerena i manipulacija s informacijama o otpuštanju rudara iz RMU Banovići. Javnost je u nekoliko navrata obaviještena da je Vlada Federacije BiH na prošloj sjednici dala suglasnost za prijem 141 radnika koji trenutno rade na određeno vrijeme u RMU Banovići. Radi se o suglasnosti za nastavak natječajne procedure za prijem ovih radnika, i to 52 radnika za Površinsku eksploataciju, 50 za Podzemnu eksploataciju, 21 radnika za separaciju i 18 za Željeznički transport. Tražena je suglasnost i za prijem još 11 radnika, ali pošto se radi o radnicima u administraciji i ugostiteljstvu, takva suglasnost nije data.

Klub federalnih zastupnika SDA daje punu podršku federalnom premijera Fadilu Novaliću i oko održavanja Skupštine RMU Banovići jer je postojećem sazivu Nadzornog odbora istekao mandat.

''Smatramo da je nedopustivo da se na federalnog premijera Fadila Novalića, zbog poslova koje obavlja u skladu sa Ustavom i zakonom propisanih ovlasti, vrše politički pritisci koji idu do te mjere da se čak proglašava personom non grata na području općine Banovići'', ističe se u priopćenju Kluba federalnih zastupnika SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close