Samra Ćosović-Hajdarević

Zastupnica SDA će na sud zbog poziva na izolaciju?

Halid Gušo, LGBT aktivist, koji se nedavno odselio iz BiH, uputio je zastupnici SDA poruku.
Vijesti / Politika | 03. 04. 2019. u 07:27 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvene mreže su doslovce bile zatrpane reakcijama na status koji je povodom najavljene Povorke ponosa na Facebooku objavila zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Samra Ćosović-Hajdarević, koja je pozvala na izolaciju pripadnika LGBT populacije te ustvrdila da ''povorke ponosa imaju za cilj da upropaste državu i njen narod''.

''Svako ima pravo na život kakav tako isto imamo i mi svoje pravo da biramo s kim želimo da živimo. Želim da se ovakvi ljudi izoliraju i sklone što dalje od naše djece i društva. Neka idu negdje drugo i prave sebi grad, državu, zakone i svoja prava koja im nitko neće osporavati'', zaključila je Ćosović-Hajdarević, prenio je Dnevni avaz.

Među prvima je, piše Avaz, reagirala zastupnica SBB-a u Federalnom parlamentu Sanela Prašović-Gadžo, koja je pozvala pravosudne institucije da odmah reagiraju na jezik mržnje.

''Poznajem mnoge koji pripadaju LGBT skupini, ali iz straha od osude okoline ne smiju se javno da identificirati. Znate, ova BiH je i njihova koliko i vaša'', navela je Prašović-Gadžo i pozvala sigurnosne agencije da već sada naprave plan za neometano održavanje Povorke ponosa.

Halid Gušo, LGBT aktivist, koji se nedavno odselio iz BiH, uputio je zastupnici SDA poruku.

''Nadam se da Vaše dijete nikad neće osjetiti na svojoj koži bol diskriminacije, da ga neće napadati jer je izabrao svoj životni put onako kako je smatrao ispravnim. Isto tako se nadam da će odrastati s osmijehom i okružen ljudima koji ga vole'', kazao je Gušo.

 


Sevima Sali-Terzić, aktivistica za ljudska prava, upozorila je zastupnicu SDA da ne sjedi u vjerskoj ustanovi, već u Skupštini Kantona Sarajevo.

''U toj javnoj instituciji nije važno što religija dozvoljava, a što ne, već su bitni Ustav i zakoni'', kaže za Avaz Sali-Terzić

Politička analitičarka Svetlana Cenić u svom je stilu komentirala izjavu.

''Još uvijek sliježem ramenima u nevjerici kad čujem osude ili, još gore, poziv na linč i izolaciju LGBT osoba, a politička prostitucija može, korupcija i kriminal može, nekažnjeno gaziti po ljudima i ponižavati ih može...'', rekla je Cenić.

Na službenoj internetskoj stranici Bh. povorke ponosa 2019. pozvali su sve osobe koje su protiv nasilja da prijavljuju govor mržnje i pozive na nasilje.

Prva Bh. povorka ponosa bit će održana u Sarajevu 8. rujna, a  Organizacijski odbor Bh. povorke ponosa najavio je da će tražiti javnu ispriku zastupnice Ćosović-Hajdarević te se obratiti i Instituciji ombudsmana da reagira na javno poticanje na diskriminaciju i segregaciju LGBTI zajednice.

''Strašno je da jedna zastupnica i predstavnica naroda kojeg su zatvarali, izolirali i sklanjali za vrijeme prošlog rata, sada zagovara upotrebu istih tih metoda prema drugoj društvenoj grupi. Postoji prema Zakonu o zabrani diskriminacije BiH i osnova za tužbu zbog poticanja na diskriminaciju, o čemu se trenutno savjetujemo s odvjetnicima'', rekla jeza Dnevni avaz članica Organizacijskog odbora Bh. povorke ponosa Vladana Vasić.

Kopirati
Drag cursor here to close