Krovna tijela za mlade u BiH

Zašto vlasti trebaju dati novac mladima

Proračunska izdvajanja za mlade su investicija za bolju budućnost BiH
Vijesti / Politika | 30. 10. 2020. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko je novca dovoljno za mlade u Bosni iHercegovini? Koliko tog novca mladi u BiH dobiju, deklarativno ili u praksi? Jesu li zadovoljni? Kada će biti bolje?

Ovo su vrlo važna pitanja koja se u našoj zemlji ne postavljaju veoma često ali su veoma često odgovori sramotni. Budžetska izdvajanja za mlade ili nisu dovoljna ili nisu usklađena sa potrebama mladih, a činjenica je da jedinstveni podaci o budžetskim izdvajanjima za mlade u našoj zemlji i ne postoje. Upozoravaju na ovu tužnu činjenicu predstavnici krovnih tijela za mlade u BiH. Oni podsjećaju nadležne na svim nivoima u BiH da se budžetska izdvajanja za mlade moraju povećati te da, pri planiraju tih izdvajanja, lokalne zajednice moraju uključiti i mlade.

„Pri planiranju budžetskih izdvajanja za mlade, u vidu grantova, treba voditi računa o uspostavi sistema podrške, koji će osigurati da mladi imaju adekvatna znanja i vještine kako bi sredstva iskoristili na najbolji mogući način. Ukoliko, npr. kreiramo grant za podršku malim biznisima, lokalna zajednica bi trebala ponuditi edukacije o pisanju biznis planova, upravljanju biznisima, ali i uspostaviti mehanizme mentorstva“ – ističu iz Vijeća mladih Federacije BiH.

Budžetska sredstva koja se izdvajaju za potrebe mladih su jako važan segment vođenja brige o mladim ljudima u jednoj lokalnoj zajednici, dodaju predstavnici krovnih tijela za mlade u BiH. Budžeti moraju biti kreirani u saradnji s mladima jer će jedino tada jasno odgovoriti na stvarne potrebe ove populacije. Osim toga, mladi moraju biti uključeni u praćenje efekata izdvajanja te u odluke koje se tiču raspodjele sredstava.

Predstavnici krovnih tijela za mlade u BiH podsjećaju javnost da su, sukladno zakonima, u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, svi nivoi vlasti dužni osigurati budžete za mlade.

„Apelujemo na sve buduće donosioce odluka na lokalu, a posebno na mlade, bilo da se radi o načelnicima, gradonačelnicima ili mladim odbornicima, da omladinska politika, budžetska izdvajanja za mlade i gore navedeni primjeri dobre prakse budu osnova za ostanak i razvoj omladine na lokalu“ – istakao je Živko Ćetojević, generalni sekretar Omladinskog savjeta Repubike Srpske.

Dakle, budžetska stavka za mlade je zakonska obaveza, a ne poklon mladima kako to često, čini se, tumače oni koji raspolažu budžetskim novcem. Taj novac je investicija za budućnost Bosne i Hercegovine, a ne trošak.  
Sredstva namijenjena mladima trebaju imati poticajni aspekt i pomoći im da ostvare vlastite potencijale.Taj novac treba biti alat ekonomske razvojne politike svake zajednice u BiH.
Strateško ulaganje u mlade predstavlja potencijal ekonomske investicije koji se nažalost nedovoljno koristi u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close