Odgovor za suza :)

Zašto Mostarac želi izaći na izbore?

''Ne pratim politiku. Ne zanima me'', kaže mlada Sarajka u anketi o motivima za izlazak na izbore. A onda stiže odgovor Mostarca…
Vijesti / Politika | 01. 10. 2018. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne planiram izlaziti na izbore ni sljedećih godina'', kaže mladić u Sarajevu.

''Motivira me da promijenim situaciju svojim malim glasićem'', kaže jedan Banjalučanin.

''Ne pratim politiku. Ne zanima me'', kaže mlada Sarajka u anketi o motivima za izlazak na izbore Federalne televizije.

A onda stiže odgovor Mostarca: ''Motivira me to da ću srest nekoga od rodbine koja je davno umrla.''

FTV navodi kako je apstinencija birača u Bosni i Hercegovini od izbora do izbora je skoro ista. Od 2002. do posljednjih lokalnih izbora prije dvije godine izlaznost nije prelazila postotak od 56 posto. Zabrinjavajući je podatak da sve manje mladih glasa na izborima.


Na prethodnih osam održanih izbora u BiH izlaznost birača nikada nije prešla više od 56%. Iako je na biračkim popisima više od 600 tisuća mlađih od 30 godina, samo 20% njih i glasuje. Na predstojećim izborima, bojazan je da će ih biti i manje, jer odlaze iz BiH.

Dok je vlastiti interes primarni cilj političara u BiH, birača-spavača će biti sve više. Mladima se politika gadi, jer je i izborni proces doveden do apsurda, smatraju u Koaliciji Pod lupom. Donjeg praga za izlaznost na izborima u BiH nema, pa se postavlja pitanje imaju li i oni koji dođu na vlast zaista i legitimitet, navodi Federalna televizija.

 Direktor projekta Koalicije Pod lupom Dario Jovanović navodi kako postoje politički subjekti koji pobijede na izborima ili uđu u koalicije na određenim razinama, a zapravo imaju podršku tek svakog sedmog ili osmog građanina u zemlji.

 

''Ako uzmemo ukupan broj građana koji mogu glasovati i podrške koju su dobile određene političke stranke - to se kreće od 20%, 19%, 22% - to im ne daje za pravo da imaju legitimitet kao što to oni predstavljaju'', ističe Vehid Šehić, bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Oni i ne moraju da se bore za glas više, jer imaju sigurno glasačko tijelo.

''Izbori su ustvari jedan dan kada si ti ljudi koji su se zaposlili preko političkih stranaka - zahvaljuju tim svojim poslodavcima, odnosno političkim strankama i upravo ta zahvalnost plus partijska disciplina je nešto što izbore izbaci do 50% izlaznosti'', tvrdi socijalni psiholog i publicist Srđan Puhalo.



 

Kopirati
Drag cursor here to close