Izjava na izjavu

Zašto Komšiću smeta Dom naroda?

Komšić ovakvom izjavom ruši temelje međunarodnih sporazuma, Washintonskog, a potom i Daytonskog mirovnog ugovora, kažu izaslanici HDZ-a BiH.
Vijesti / Politika | 17. 06. 2020. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izjava Željka Komšića o ukidanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izravno je usmjerena na rušenje međunarodnih ugovora na kojima je uspostavljena današnja BiH'', navodi se u reagiranju izaslanika Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda HDZ-a BiH.

Naveli su kako najoštrije osuđujju ''antidaytonske izjave Željka Komšića i napad na ustavni poredak Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. Komšić je komentirajući izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o mogućem smanjenju ovlasti Vijeća naroda Republike Srpske, izjavio kako nema smanjenja ovlasti Vijeća naroda Republike Srpske bez ukidanja Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine'', navodi se u priopćenju i dodaje kako Komšić ovakvom izjavom ruši temelje međunarodnih sporazuma, Washintonskog, a potom i Daytonskog mirovnog ugovora kojima je uspostavljena sadašnja ustavna struktura Bosne i Hercegovine, te uspostavljen Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kao najviše zakonodavno tijelo u Federaciji Bosne i Hercegovine čija je ustavna nadležnost i zaštita vitalnih interesa konstitutivnih naroda.

''Znamo zašto Željku Komšiću smetaju Dom naroda i njegove ovlasti, ali ga podsjećamo da je Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ustavna kategorija uspostavljena međunarodnim sporazumima i svaki takav atak je ustvari udar na validnost tih međunarodnih ugovora. Očekujemo reakciju međunarodnih predstavnika u našoj zemlji, prije svih visokog predstavnika Valentina Inzka jer Komšićeve izjave su bez sumnje antidaytonske i antiustavne'', naveli su izaslanici HDZ-a BiH u Klubu izaslanika hrvatskog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close