Đonlagić

Zašto je DF ušao u vlast?

Govoreći o DF-ovom ‘ne’ SDA-u pa kasnijem predomišljanju, Đonlagić je kazao da je to bila jedna teška, ali ispravna odluka.
Vijesti / Politika | 14. 04. 2019. u 19:34 Bljesak.info
Kopirati

Đenan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte (DF), kazao je kako DF ne želi da se dogode bilo kakve izmjene izbornog zakona koje će biti vezane za presude ESLJP-a.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želimo vratiti u debatu tih izmjena individualna ljudska prava i ponovno aktualizirati priču o građanskoj politici u BiH'', rekao je Đonlagić u gostovanju za Dnevnik 2 BHT 1.

Govoreći o DF-ovom ‘ne’ SDA-u pa kasnijem predomišljanju, Đonlagić je kazao da je to bila jedna teška, ali ispravna odluka.

''DF suvereno donosi svoje odluke, ova odluka je teška, ali je istovremeno hrabra i državotvorna. Događaji koji su se događali u i oko BiH od 07. listopada pa na ovamo su nas “gurnuli” u ovu priču'', rekao je Đonlagić i dodao da DF ne može ostati u hladovini opozicije.

''Donijeli smo odluku da budemo aktivni sudionici procesa unutar Bosne i Hercegovine.''

Na upit novinarke BHT 1 o tomu kako će se to odraziti na odnose u BH bloku, Đonlagić je kazao kao je želja DF-a bila da sve tri stranke uđu u vlast.

''Čekali smo SDP skoro pet mjeseci da nas povedu u taj proces uspostavljanja vlasti, da mi budemo kreatori tih vlada, da imamo federalnog premijera, ministre u Vijeću ministara, a ne samo u Kantonu Sarajevo. Nažalost, SDP nije bio spreman za to.''

Dodao je da u DF-u postoji i velika grupa ljudi koja interese države i građana želi staviti ispred vlastitih. Kazao je kako se izmjene izbornog zakona ne mogu promatrati iz opozicije.

Video: 
Kopirati