Đonlagić

Zašto je DF ušao u vlast?

Govoreći o DF-ovom ‘ne’ SDA-u pa kasnijem predomišljanju, Đonlagić je kazao da je to bila jedna teška, ali ispravna odluka.
Vijesti / Politika | 14. 04. 2019. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Đenan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte (DF), kazao je kako DF ne želi da se dogode bilo kakve izmjene izbornog zakona koje će biti vezane za presude ESLJP-a.

''Želimo vratiti u debatu tih izmjena individualna ljudska prava i ponovno aktualizirati priču o građanskoj politici u BiH'', rekao je Đonlagić u gostovanju za Dnevnik 2 BHT 1.

Govoreći o DF-ovom ‘ne’ SDA-u pa kasnijem predomišljanju, Đonlagić je kazao da je to bila jedna teška, ali ispravna odluka.

''DF suvereno donosi svoje odluke, ova odluka je teška, ali je istovremeno hrabra i državotvorna. Događaji koji su se događali u i oko BiH od 07. listopada pa na ovamo su nas “gurnuli” u ovu priču'', rekao je Đonlagić i dodao da DF ne može ostati u hladovini opozicije.

''Donijeli smo odluku da budemo aktivni sudionici procesa unutar Bosne i Hercegovine.''

Na upit novinarke BHT 1 o tomu kako će se to odraziti na odnose u BH bloku, Đonlagić je kazao kao je želja DF-a bila da sve tri stranke uđu u vlast.

''Čekali smo SDP skoro pet mjeseci da nas povedu u taj proces uspostavljanja vlasti, da mi budemo kreatori tih vlada, da imamo federalnog premijera, ministre u Vijeću ministara, a ne samo u Kantonu Sarajevo. Nažalost, SDP nije bio spreman za to.''

Dodao je da u DF-u postoji i velika grupa ljudi koja interese države i građana želi staviti ispred vlastitih. Kazao je kako se izmjene izbornog zakona ne mogu promatrati iz opozicije.

Video: 
Kopirati
Drag cursor here to close