Oteglo

Zašto formiranje nove vlasti u FBiH čeka rasplet na državnoj razini?

Očigledno je da formiranje nove vlasti u Federaciji BiH čeka rasplet na državnoj razini, koji bi mogao trajati do sljedećeg izbornog ciklusa u Bosni i Hercegovini?
Vijesti / Politika | 14. 09. 2019. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini, čelnici stranaka više ne govore niti javnosti daju objašnjenja zašto ne rade ništa o tom pitanju. Vlast u Federaciji BiH i na razini Bosne i Hercegovine funkcionra u takozvanom tehničkom mandatu, čime je odgovornost svedena na minimum. Federalni parlamentarci, bez naloga čelnika stranaka, ne žele imenovati predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, javlja BHRT.

Da bi bili imenovani predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH, potrebno je da su konstituirana oba doma Parlamenta, koji ih biraju. A, jesu. Već dugo. Tako su ispunjeni uvjeti za formiranje izvršne vlasti. Pravnici preporučuju da se što prije krene u proceduru imenovanja.

''Ovakva situacija bi bila neodrživa uvjetno rečeno, pogotovo što imamo situaciju da se masovno dupliraju funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Radi se o, praktično, istim ljudima'', kaže Šukrija Bakšić, profesor ustavnog prava.

To znači da zapravo mnogi sami sebi odgovaraju? Parlamenti s vremena na vrijeme održe sjednicu, a parlamentarci, na pitanje zašto ne biraju predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, skoro pa ne znaju što bi odgovorili, prebacujući odgovornost na čelnike stranaka iz kojih dolaze.

''Ja sad moram reći da sam se ja nadala prije pola godine da ćemo završiti, ja osobno. Neprirodno je da ja budem i ministar financija i zastupnik, neprirodno je da to traje već gotovo godinu od samih izbora'', kaže Jelka Milićević, ministrica financija Federacije BiH i zastupnica, javlja BHRT.

Video: Zašto formiranje nove vlasti u FBiH čeka rasplet na državnoj razini?

Azra Bećirspahić, zastupnica SBB-a u Parlamentu Federacije BiH, izjavila je kako još uvijek ne postoje nikakvi dogovori kada je u pitanju formiranje Vlade Federacije BiH.

''Mi se nadamo da će u sljedećem razdoblju čelnici svih političkih stranaka koje sudjeluju u parlamentarnoj većini naći dogovor i doći do rješenja'', rekla je Bećirspahić.

Mirsad Zaimović, zastupnik SDA u Parlamentu Federacije BiH kaže kako ne zna postoje li još neke kočnice te da je to pitanje za rukovodstva stranaka.

''Nemamo još nikakvih prijedloga ni s jedne strane'', rekao je Zaimović.

Elvir Karajbić, zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije BiH, navodi da se čini kako je to većina za neformiranje, a ne većina za formiranje vlasti.

Slanje ANP-a ne predstavlja prepreku za formiranje federalne izvršne vlasti.

Međutim, HDZ taj proces uvjetuje zakonskim rješenjem na državnoj razini – Izbornim zakonom. SDA smatra da se paralelno treba formirati i Vijeće ministara. Od Vijeća ministara nema ništa, ako SNSD, koji bi bio dio većine na državnoj razini, ne pristane na slanje ANP-a, a izričit je da neće.

Sve to pokazuje koliko je zapravo izbornim pobjednicima stalo do funkcionalne države i integracija za koje se zalažu, navodi BHRT.

''Biti patriot u Bosni i Hercegovini ne znači gađati se velikim formulacijama, jakim riječima nego raditi na funkcioniranju institucija. Dovesti državu u situaciju da iz bilo kojeg razloga ne funkcioniraju institucije, tu nema partnera koji je nevin od ove aktualne većine, je jednostavno antipatriotski čin'', smatra Žarko Papić, politički analitičar.

Ovo ne brine političke čelnike. Očigledno je da formiranje nove vlasti u Federaciji BiH čeka rasplet na državnoj razini, koji bi mogao trajati do sljedećeg izbornog ciklusa u Bosni i Hercegovini?

Kopirati
Drag cursor here to close