Čović pita

Zašto bi netko uopće pravio Vladu?

Govoreći o Vladi Federacije BiH rekao je kako za to ''trebaju partneri koji će napraviti platformu, da žele raditi, čime se žele baviti...?''
Vijesti / Politika | 14. 10. 2020. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gospodin Izetbegović je upoznat na Kolegiju Doma naroda BiH s tim da idem u Beograd. Znači, nikakva tajnost, jer je tad Kolegij donio odluku da idem u Beograd. S te strane ne vidim probleme'', rekao je u intervjuu za Dnevni avaz čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Kaže kako je ''atmosfera na poslovnoj večeri kod predsjednika Vučića bila je izvrsna, prijateljska''.

Bilo bi veličanstveno

''Veoma smo dugo sjedili i razgovarali o svim temama iz BiH, malo ja, malo gospodin Dodik smo ga informirali. Primarno je naglasak bio na europskom putu, na izviješćima koja smo dobili iz Europske unije i koja su dosta siva. Upoznao sam ga s idejom da do ljeta iduće godine možda imamo i kandidatski status, što bi bilo veličanstveno, i zamkama koje se iza toga kriju, jer to smo već nekoliko puta govorili, i 2018. da ćemo imati kandidatski status, i prije. Kao i o uvjetima koji su stavljeni ispred nas, onih famoznih 14, od kojih smo već pet-šest ispunili'', rekao je.

Čović kaže da su razgovarali i o lokalnim izborima u BiH, kako tko ''stoji na terenu'' te da su došle na red ''uglavnom regionalne teme''.

''Ono što nas je posebno zanimalo su te gospodarske teme. Evidentan je gospodarski pad, a vezano za COVID-19'', rekao je čelnik HDZ-a sarajevskim novinama i dodao kako su ''pričali i o putu Vučića i razgovorima koje on vodi u svjetskim destinacijama, u Washingtonu, Parizu...''.

Izetbegović se naslonio

''Jer on ima mogućnosti razgovarati s predsjednicima Kine, Rusije, Turske. Da vidimo koliko on može dobrog glasa o nama prenijeti vani da bi se olakšao naš EU put. Naravno, informirali smo se i o pomoći koja dolazi iz EU, milijarde su u pitanju'', rekao je i naglasio kako ''nijedne riječi nisu progovorili'' o temi Mini Schengena.

Čović kaže kako je ''ovaj trenutak interesantan za one kritizere svega i svačega''.

''Tako da se onda, vjerojatno, i gospodin Izetbegović na to malo naslonio. Što se tiče tronošca, ako je to odraz našeg Ustava, tri konstitutivna naroda, slažem se s kolegom Izetbegovićem. A i da će se to ostvariti u tom našem izričaju da imamo legitimne predstavnike tri konstitutivna naroda u tom tronošcu, pa onda sam siguran da ćemo imati dugoročnu stabilnost BiH i mnogo svjetliju europsku perspektivu'', rekao je.

Govoreći o pregovorima sa SDA, Čović je rekao kako je to ''taj tronožac'' i kako je potrebno u tim pregovorima pokazati koliko je bitan tronožac u BiH.

Čovićevo pitanje

''Prevažno je da tri naroda razgovaraju. Imamo formalno potpisanu obavezu sporazuma iz Mostara. Vjerujem da će kolega Izetbegović prihvatiti tu realnost i da ćemo početi razgovarati i privesti to kraju u ovoj godini. Kada je u pitanju Vlada FBiH, to su sada neozbiljnosti. Partneri iz međunarodnih institucija su sjedili zajedno s nama kada smo sve to imali na stolu, i Vladu i druga pitanja. I to smo stavili po strani i kazali 'hajmo ovo sada završiti, pa ćemo se iza toga baviti ostalim'. Ponovno nametnuti temu koju smo apsolvirali u tim pregovorima, a imamo i svjedoke, mislim da je alibi kojim se želi izbjeći izmjena Izbornog zakona'', rekao je Čović.

Govoreći o Vladi Federacije BiH rekao je kako za to ''trebaju partneri koji će napraviti platformu, da žele raditi, čime se žele baviti...?''

''Ako ne želite danas govoriti o realizaciji sporazuma na koji ste potpis stavili prije dva-tri mjeseca, pa tko vam vjeruje, zašto bi netko uopće pravio Vladu? To je sad moje pitanje'', rekao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close