Samo tako

Zapad pozdravio usvajanje izmjena i dopuna Zakona o kaznenom postupku

Izmjene Zakona omogućit će BiH da se bolje bori protiv organiziranog kriminala i korupcije, terorizma i drugih ozbiljnih prijetnji, u skladu s međunarodnim standardima.
Vijesti / Politika | 17. 09. 2018. u 18:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Čestitke i odobravanje za potez Zastupničkog doma

OHR i Veleposlanstvo SAD-a čestitali su Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine na današnjem usvajanju izmjena i dopuna Zakona o kaznenom postupku BiH, koje će, kako ističu u izjavi, omogućiti BiH da se bolje bori protiv organiziranog kriminala i korupcije, terorizma i drugih ozbiljnih prijetnji, u skladu s međunarodnim standardima.

''HDZ BiH, HDZ 1990, SDA, SDP, SBB, DF, DNS, NDP, SDS, Nezavisni blok i BPS danas su stavili sigurnost zemlje iznad stranačke politike, istovremeno pokazavši da zajednički trud i konstruktivni dijalog mogu rezultirati kompromisom prihvatljivim za sve i u interesu svih građana, bez obzira na nacionalnost. Nažalost, SNSD i njegovi dužnosnici nisu nazočili današnjoj sjednici Zastupničkog doma i time su pokazali da vladavina prava i borba protiv korupcije nisu među prioritetima njihove stranke'', navodi se u izjavi OHR-a i Veleposlanstva SAD-a u BiH. 

Zakon pozdravili EU i Ured specijalnog predstavnika

Izaslanstvo Europske unije/Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini, u suglasju sa šefovima misija zemalja članica EU u Bosni i Hercegovini, pozdravili su danas usvajanje izmjena i dopuna Zakona o kaznenom postupku (ZKP) u Zastupničkom domu BiH, koji je u skladu s međunarodnim i europskim standardima.

''U vrijeme kada je izborna kampanja u punom zamahu, Zastupnički dom je uspio zakazati hitnu sjednicu i osigurati kvorum. Sve prisutne političke stranke pokazale su političku zrelost i učinile pravu stvar time što su na današnjoj sjednici glasale za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku.

 Ovo je izuzetno važno za daljnji napredak BiH na putu ka EU i od suštinskog je značaja za mogućnost institucija odgovornih za vladavinu prava da provode osjetljive istrage i surađuju sa međunarodnim agencijama za provedbu zakona'', ističe se u izjavi Izaslanstva EU u BiH.

Podsjetimo,  Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine prihvatio je jednoglasno u ponedjeljak izmjene zakona o kaznenom postupku (ZKP) čime je uklonjena opasnost da pravosuđe te zemlje primjenjuje posebne mjere u procesuiranju najtežih slučajeva korupcije i kriminala.

Nakon što je državni Dom naroda nedavno prihvatio izmjene zakona na sjednici Zastupničkog doma koja je trajala tek deset minuta izmjene ZKP jednoglasno su potvrđene.

Zakon je bilo potrebno mijenjati kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH koji je neustavnim proglasio više odredaba tog zakona.

Amandmane na zakon su uložili predstavnici HDZ-a BiH kako bi se izbjegle zloporabe oko vremenski neograničene mogućnosti određivanja mjera prisluškivanja i podizanja optužnica, te dodjele statusa pokajniku.

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) je nakon sjednice istaknula kako se morala provesti presuda Ustavnog suda, te da se to ne bi dogodilo da se prihvatio prijedlog zakona kakvog ga je predložila Stranke demokratske akcije (SDA) i dio međunarodne zajednice.

"Sadašnjim izmjenama zakona o kaznenom postupku mi smo učinili obvezu prema odluci Ustavnog suda koja nas je obvezala da ove odredbe moramo precizirati. Postupajući tužitelji sada mogu raditi sukladno tom zakonu legalno i bez ostavljene mogućnosti da oni mogu zloporabiti određene funkcije kad su u pitanju i posebne istražne radnje ili okončanje istrage", pojasnila je Krišto.

Kopirati
Drag cursor here to close