Reformski procesi

Zakoni u Brčkom trebali bi biti usvojeni do lokalnih izbora

Na sastanku se razgovaralo i o značaju uspostave Antikorupcijskog ureda Brčko Distrikta i imenovanja vršitelja dužnosti direktora tog ureda.
Vijesti / Politika | 22. 06. 2020. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, veleposlanica Kathleen Kavalec, održala je u ponedjeljak online sastanke s gradonačelnikom Brčko Distrikta BiH, Sinišom Milićem i predsjednikom Skupštine, Esedom Kadrićem.

U fokusu sastanaka bio je značaj usvajanja ključnih zakona Brčko Distrikta prije predstojećih izbora, kao što su Zakon o udruženjima i fondacijama, Zakon o javnim okupljanjima i Zakon o nacionalnim manjinama. Veleposlanica Kavalec izrazila je nadu da će usvajanje ovih zakona biti realizirano u prvom čitanju u srpnju, te da će biti konačno usvojeni do rujna.

Misija OSCE-a u BiH podržava vlasti Distrikta u njihovim aktivnostima na izradi nacrta Zakona o sukobu interesa, te ostalih mjera u borbi protiv korupcije.

“Bosnu i Hercegovinu očekuju lokalni izbori u studenom ove godine, stoga Misija surađuje s partnerima u Distriktu na procesima koji omogućavaju slobodne i fer izbore, a koji se zasnivaju na rješavanju problema, te koji su konstruktivni i inkluzivni. Misija potiče velike političke stranke da osiguraju etički i rodno uravnotežene kampanje”, istaknula je veleposlanica Kavalec.

Tijekom sastanaka, najavljen je i predstojeći projekt ažuriranja biračkog popisa putem nadgledanja postupka provjere prebivališnog statusa. Aktivnosti projekta imaju za cilj ograničavanje mogućnosti izborne prevare i promjenu političkog narativa u Distriktu tijekom službene izborne kampanje 2020. godine sa negativne i etničko-nacionalističke ka konstruktivnijoj, inkluzivnoj i zasnovanoj na zajedničkim interesima.

Misija OSCE-a u BiH i dalje ostaje posvećena suradnji na modernizaciji rada institucija Distrikta, te provedbi reformi.

Na sastanku se razgovaralo i o značaju uspostave Antikorupcijskog ureda Brčko Distrikta i imenovanja vršitelja dužnosti direktora tog ureda.

“Ovakav Ured bi imao pozitivan utjecaj na provedbu antikorupcijskih zakona u Distriktu”, kazala je veleposlanica Kavalec, priopćeno je OSCE-a.

Kopirati
Drag cursor here to close