Nije bilo usuglašenosti

Zakone o neprimjenjivanju Inzkove odluke razmatrat će Ustavni sud RS-a

Iz Vijeća naroda RS-a su priopćili da predstavnici nisu bili usuglašeni ni u povodu Odluke o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske
Vijesti / Politika | 20. 08. 2021. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i Vijeće naroda RS-a nije postigla suglasnost na sjednici u vezi s Odlukom o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, te je akt upućen entitetskom Ustavnom sudu.

''Budući da na sjednici nije postignuta suglasnost u pogledu razmatranih zakona i odluka, akti su proslijeđeni Ustavnom sudu Republike Srpske – Vijeću za zaštitu vitalnog interesa radi donošenja konačne odluke o tome odnose li se predmetni zakoni odnose na vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda'', priopćili su iz Vijeća naroda RS-a, a prenosi BIRN.ba.

Iz Vijeća naroda RS-a su priopćili da predstavnici nisu bili usuglašeni ni u povodu Odluke o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, te Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Ranije je NSRS po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika, na što je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda uložio veto.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo je krajem srpnja ove godine izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Presudama je utvrđeno da je u Srebrenici u srpnju 1995. godine tijekom počinjenja genocida ubijeno više od 7.000 pretežno muškaraca i dječaka, a prognano više od 40.000 žena, djece i staraca.

Do sada su UN-ov sud u Haagu i sudovi na Balkanu osudili za zločine u Srebrenici ukupno 48 osoba na više od 700 godina zatvora te pet doživotnih kazni. Posljednji osuđeni na doživotnu kaznu zatvora je bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić.

Kopirati
Drag cursor here to close