Povučeno

Zakon o porezu neće pred zastupnike

Opozicija je optužila Vladu FBiH da skida sa dnevnog reda ove zakone kako isti ne bi bili odbijeni, budući da je „više ne postoji vladajuća većina“.
Vijesti / Politika | 15. 10. 2020. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tekst izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima neće se naći pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.  

Iako je postojala inicijativa da se ovi prijedlozi uvrste na dnevni red današnje sjednice to je povučeno na inicijativu federalne ministrice financija Jelka Miličević.

Protivljenja ovakvim zakonskim izmjenama ne bi bila toliko glasna da se u paketu, zajedno sa Zakonom o doprinosima, ne razmatraju i izmjene Zakona o porezu na dohodak koje predviđaju progresivnu stopu oporezivanja, piše  Avaz.ba.

Opozicija optužila je Vladu FBiH da skida sa dnevnog reda ove zakone kako isti ne bi bili odbijeni, budući da je ''više ne postoji vladajuća većina''.

Da je upitno postojanje vladajuće većine u Zastupničkom domu dalo se naslutiti jer na jučerašnjoj sjednici nije usvojen izvještaj o izvršenju proračuna Vlade FBiH za 2019. godinu.

Od 98 zastupnika samo ih 36 glasovalo za usvajanje izvještaja o proračunu. Već duže se spekulira kako vlada premijera Fadila Novalića više nema većinsku podršku u Parlamentu, a ovo glasovanje to je i potvrdilo.

Vlada FBiH je u svibnju ove godine usvojila izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. godinu koji je uputila Parlamentu FBiH. Ipak, zastupnici nisu podržali ovaj izvještaj.

Kopirati
Drag cursor here to close