Summit u Zagrebu

Pročitajte Zagrebačku deklaraciju: Nigdje se ne spominje proširenje EU

Virtualni summit održao se umjesto fizičkog summita koji je bio predviđen 6. i 7. svibnja u Zagrebu.
Vijesti / Politika | 06. 05. 2020. u 21:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je bio summit o proširenju, iako nekim zemljama ta riječ ne sjeda najbolje, rekao je u srijedu hrvatski premijer Andrej Plenković po završetku Zagrebačkog summita i istaknuo da je zapadnom Balkanu poslana poruka da ih se nije zaboravilo, usprkos zdravstvenoj krizi.

"Tu smo. Uz vas smo. Nismo vas zaboravili. Nismo samo fokusirani na svoju javnozdravstvenu situaciju, na vlastiti gospodarski i socijalni oporavak nakon krize koja je pogodila sve", glavna je poruka zemljama jugoistočne Europe, istaknuo je premijer zemlje predsjedateljice Vijećem EU-a.

Virtualni summit održao se umjesto fizičkog summita koji je bio predviđen 6. i 7. svibnja u Zagrebu.

Zagrebačku deklaraciju prihvatilo je 27 članica EU-a te makedonski premijer Oliver Spasovski, albanski premijer Edi Rama, predsjednik predsjedništva BiH Šefik Džaferović, crnogorski predsjednik Milo Đukanović, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hashim Thaci.

U tekstu se nigdje ne spominje izraz proširenje, ali premijer Plenković kaže da "ovo u biti jest summit o proširenju, osobito u svjetlu političke odluke prije dva mjeseca o otvaranju pregovora s još dvije zemlje, dvije već pregovaraju nekoliko godina, a dvije bi to htjele u budućnosti".

"Ima zemalja kojima ta riječ ne sjeda najbolje u ušima iz niza razloga, ali ono što su činjenice, su činjenice."

No, konkretan datum novog proširenja Europske unije "nije realno očekivati", kaže Plenković.

Pregovore s EU-om već godinama vode Srbija te Crna Gora. Sjeverna Makedonija i Albanija dobile su zeleno svjetlo za početak pregovora, ali ne i konkretan datum. Bosna i Hercegovina je potencijalni kandidat za članstvo, a Kosovu, osim što ga ne priznaje pet članica EU-a, još trebaju vize za ulazak u EU.

Nakon summita objavljena je tzv. Zagrebačka deklaracija. "Mi, lideri Evropske unije (EU) i njenih država članica, uz konsultacije s liderima Zapadnog Balkana i u prisustvu regionalnih i međunarodnih interesnih strana, danas ponovo ističemo snažnu solidarnost s našim partnerima u kontekstu krize uzrokovane koronavirusom", navodi se u početku teksta Deklaracije.

"EU i Zapadni Balkan zajedno se bore protiv koronavirusa i njegovih učinaka. EU je veoma brzo mobilizirala paket od preko 3,3 milijarde eura u korist Zapadnog Balkana. Paket uključuje neposrednu podršku za sektor zdravstva, posebno putem dostave osnovnih potrepština za spašavanje života, i značajnu podršku za potrebe socijalnog i ekonomskog oporavka naših partnera, kao i paket od 750 milijona eura makrofinancijske pomoći i paket pomoći od 1,7 milijardi eura od Europske investicijske banke", navodi se između ostaloga u tekstu Deklaracije.

Kopirati
Drag cursor here to close