Čović

Zabrinut sam za svakog kome smeta težnja Hrvata

Govoreći o modelima za jednakopravnost Hrvata, Čović je rekao kako to ne mora biti entitet.
Vijesti / Politika | 15. 03. 2018. u 07:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da će se u sljedećih deset dana morati staviti na stol rješenja kojima dugo kalkuliramo i mislim da bi time relaksirali odnose u BiH'', rekao je u Pressingu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović komentirajući izmjene Izbornog zakona za koje se zalaže.

Govoreći o modelima za jednakopravnost Hrvata, rekao je kako to ne mora biti entitet.

''To može biti bilo kakva federalna jedinica u kojoj će se ostvariti jednakopravnost o kojoj govorim'', rekao je Čović odgovarajući na pitanje je li za treći entitet.

Na konstataciju da je Milorad Dodik nedavno ''dao suglasnost'' Hrvatima za treći entitet, a da je Bakir Izetbegović rekao kako to ne može bez rata, Čović je rekao kako ne vidi potrebu sa se na takav način komunicira unutar političkog spektra.

''Hrvatski narod će ostvariti svoju jednakopravnost za ili tri mjeseca ili za tri godine. Svejedno koji oblik transformiranja će biti od ovih odnosa u FBiH, od ove jednog skupog i neracinalnog dijela države", izjavio je.


"Suština je da ja ne crtam nikakve karte. Kada govorim o reorganizaciji ili izbornim jedinicama, sa druge strane se pojavi stav 'eno ga opet crta neke karte'. O kojim kartama govorite, o kojim granicama? Mi imamo isključivo vanjske granice BiH koje moramo utvrditi u pregovorima sa Hrvatskom i Srbijom. Unutarnje granice ne postoje kao takve. Unutarnje granice služe samo da bi se riješilo pitanje administrativnog funkcioniranja'', rekao je Čović i naglasio kako izmjene Izbornog zakona nemaju nikakve veze s formiranjem hrvatskog entiteta u BiH.

"S gospodinom Izetbegovićem sam se davno ispričao o izmjenama Izbornog zakona i kada smo shvatili da imaju taktiku zadržavanja statusa quo tada smo mi krenuli s idejom da u Parlament idemo sa svojim prijedlogom kako bi neke stvari riješili. Nažalost znamo kako je to završilo u parlamentarnoj proceduri. Danas pokušavamo kroz međunarodni čimbenik u BiH doći do onog broja glasova koji će biti dovoljan u Zastupničkom domu", rekao je.

Istaknuo je kako su Hrvati u BiH ustavno nejednakopravni.

''Dok Ustavni sud mora vansnage stavljati određene odredbe Izbornog zakona da bi se osiguralo legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda neću moći prihvatiti činjenicu da je hrvatski narod jednakopravan", rekao je Čović i dodao kako je zabrinut za svakoga kome danas smeta da je danas Hrvat u BiH u težnji da ostvari svoju jednakopravnost.

Kopirati
Drag cursor here to close