Unija

Zaboravljena strategija

EU će na sljedećem summitu biti preokupirana izlaskom Velike Britanije iz EU, a što se tiče Balkana, ako se i bude bavila našom regijom, pitanje broj jedan će biti dijalog Beograda i Prištine.
Vijesti / Politika | 18. 02. 2019. u 07:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pompezno najavljena Strategija Europske komisije za zapadni Balkan, predstavljena prije godinu dana, kad je u pitanju BiH, u velikoj mjeri ostala je neostvareni popis želja, pišu Nezavisne novine.

Banjalučki list podsjeća kako je EU osmislila Akcijski plan njezinog provođenja, koji je predviđao krupne reforme u šest ključnih oblasti - vladavini prava, sigurnosti i migracijama, podršku socio-ekonomskom napretku, boljem prijevoznom povezivanju, digitalnoj agendi, te pomirenju i dobrosusjedskim odnosima.

Bez odgovora na upitnik

''U međuvremenu, BiH nije uspjela ni odgovoriti na upitnik Europske komisije, a kamoli postići napredak u strukturiranom dijalogu o pravosuđu i poboljšanju rada sudova i tužiteljstava, Reformskoj agendi, reformi javne uprave, prometnim koridorima i brojnim drugim oblastima'', pišu Nezavisne novine navodeći kako bi se o BiH trebalo govoriti na sljedećem summitu EU u ožujku, ali s obzirom na to da nema vidljivog napretka, pitanje je hoće li biti materijala da se o BiH raspravlja.

Osim toga, EU će na sljedećem summitu biti preokupirana izlaskom Velike Britanije iz EU, a što se tiče Balkana, ako se i bude bavila našom regijom, pitanje broj jedan će biti dijalog Beograda i Prištine.

Admir Ćerimagić, analitičar Inicijative za europsku stabilnost, rekao je Nezavisnim novinama da građani zapadnog Balkana od strategije Europske komisije još nisu osjetili bilo kakve promjene u svakodnevnom životu.

Da nije medija...

''Dokument sam po sebi je bio ohrabrujući jer je imao dugu listu odličnih ideja, od vladavine prava do smanjenja broja žrtava na, u odnosu na prosjek EU, vrlo opasnim zapadnobalkanskim cestama. Sve je to važno i dobro za građane regije, ali je zanimljivo da se u javnosti jako malo govori i zna o napretku Europske komisije u osmišljavanju kako da te ideje iz dokumenta provede u praksi'', rekao je Ćerimagić.

Tanja Topić, analitičarka iz Banja Luke, kaže da jedino zahvaljujući novinarima koji prate proces pristupanja BiH EU postoji kakva-takva informacija o ovoj strategiji.

''Da nije njih, ne bismo imali pojma o čemu je riječ. Tko još govori o toj strategiji? Političke elite su zaokupljene uglavnom verbalnim žestokim sukobima u regiji, međusobnim vrijeđanjem, napadanjem, obični građani izloženi su njihovoj unakrsnoj vatri i paljbi i okrenuti jednoj drugoj strategiji - odlasku u zemlje EU'', rekla je.

Mrtvo slovo na papiru

Navodi da je Bruxelles zemlje zapadnog Balkana ozbiljno upozorio da se pozabave rješavanjem svih bilateralnih sporova.

''Protekla godina je, čini mi se, te odnose pogoršala. Vidimo na kojoj razini su odnosi između Beograda i Prištine, dijalog je zaustavljen, a nagovještaj promjene zaleđenih odnosa se ne vidi. Nemamo dojam da se ulaže napor u rješavanje graničnih sporova, koji su obuhvaćeni strategijom. Principijelni stav o tome da europski lideri na europskom putu imaju strateški interes da se zalažu, a ne odmažu težnje njihovih susjeda, čini mi se ostao je mrtvo slovo na papiru'', dodala je.

Jedna od ključnih poruka strategije EU je da se lideri u BiH, ali i u regiji ne smiju vraćati konfliktima. Kada je riječ o BiH, istaknuto je da je na začelju u Balkanu po pitanju EU integracija, ali da je u međuvremenu ipak napravila određene pomake.

''Pristupanje EU je izbor za koji je potreban politički i društveni konsenzus. Ne smije biti nedorečenosti od strane lidera gdje zapadni Balkan pripada i smjera u kojem treba ići. To je neophodno kako bi bila osigurana podrška vlastitih građana i građana EU i mora biti uključeno u komunikaciju lidera s građanima'', navedeno je u strategiji.

Kopirati
Drag cursor here to close