Vlada FBiH

Za liječenje boraca u 2019. godini 1,5 milijuna KM

Opći kriteriji za raspodjelu sredstava su težina i priroda bolesti, visina sredstava potrebna za pojedinačno liječenje i hitnost slučaja, a posebne kriterije za raspodjelu donosi federalni ministar.
Vijesti / Politika | 13. 03. 2019. u 15:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada usvojila je danas na sjednici Program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata s kriterijima raspodjele s pozicije „Tekući transferi pojedincima - za pomoć u liječenju boraca - branitelja“, utvrđenih proračunom FBiH za 2019. godinu u iznosu od 1.500.000 KM. 

Ta sredstva bit će raspodjeljivana putem jednokratne novčane pomoći na osnovu javnog poziva koji raspisuje federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata koji će biti objavljen u dnevnim novinama i web stranici Federalnog ministarstva. 

Opći kriteriji za raspodjelu sredstava su težina i priroda bolesti, visina sredstava potrebna za pojedinačno liječenje i hitnost slučaja, a posebne kriterije za raspodjelu donosi federalni ministar. 

Pravo sudjelovanja za pomoć u liječenju imaju fizičke osobe koje pripadaju kategoriji braniteljskih populacija ratni vojni invalidi i članovi njihove uže obitelji, članovi obitelji šehida i poginulih branitelja, demobilizirani branitelji i članovi njihove uže obitelji). 

Usvojen je i Program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata s pozicije „Tekući transferi neprofitnim organizacijama -Transfer za sufinanciranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija“, utvrđenih u proračunu FBiH za 2019. godinu u iznosu od 400.000 KM. 

Pravo na pomoć u sufinanciranju troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija imaju sve fizičke osobe koje pripadaju kategoriji braniteljskih populacija (ratni vojni invalidi i članovi njihove uže obitelji, članovi uže obitelji šehida i poginulih branitelja, demobilizirani branitelji i članovi njihove uže obitelji). 

Cilj tog programa je pomoć u sufinanciranju ovih troškova u slučajevima kada nije ostvarena pomoć po istom osnovu od drugog državnog organa ili institucije ili pravne osobe, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Sredstva će biti dodjeljivana mjesečno u visini 1/12 raspoloživih proračunskih sredstava u tijeku godine, a na osnovu pojedinačnih zahtjeva podnesenih u tijeku 2019. godine u skladu sa javnim pozivom.

Kopirati
Drag cursor here to close