Ne, ne i ne

Za Dodika neprihvatljivo sudjelovanje stranaca na izborima u BiH

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da se za syber sigurnost organiziraju strane organizacije.
Vijesti / Politika | 07. 09. 2020. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za Republiku Srpsku je neprihvatljivo sudjelovanje stranaca u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini, kazao je danas član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Naime, obraćajući se na sjednici Narodne skupštine RS, Dodik je rekao da je „ovo sjajna prilika da Narodna skupština RS pokaže kao konačno mjesto odluke vezano za vanjskopolitička pitanja“.

''Meni je drago što sam od ove Narodne skupštine bio podržan na pitanjima vitalnog nacionalnog interesa'', istakao je Dodik. 

Dodao je da smatra da je navedena odluka Predsjedništva štetna za vitalne interese RS-a iz niza razloga.

''U dopisima koje smo mogli da čujemo iz SIP-a, dostavljen je memorandum koji ste imali priliku da vidite. Vidi se i namjera, ona je široka i zadire u oblasti koje su veoma važne za suverenitet samog izbornog procesa'', istakao je Dodik.

Stranci u izbornom procesu - neprihvatljivo, dodao je on.

''Zašto bi prihvatili da u izbornom procesu imamo strance, to je davanje suvereniteta izbornog procesa za koji se smatra da treba da bude neovisan, davanje njima u ruke'', naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da se za syber sigurnost organiziraju strane organizacije, poručio je Dodik dodavši da je rad IFES-a zabranjen u 17 američkih saveznih država.

NSRS na današnjoj sjednici razmotrit će Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika po kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između SIP-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sustave (IFES), veoma štetna po vitalne interese RS-a, prenosi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close