Penicilin za oporbu?

Wolfgang Schaeuble postaje predsjednik Bundestaga

Vijesti / Politika | 27. 09. 2017. u 15:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dosadašnji ministar financija i član predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) Wolfgang Schaeuble trebao bi preuzeti dužnost predsjednika Bundestaga, priopćila je u srijedu Unija CDU/CSU kancelarke Angele Merkel.

''Sretni smo što možemo priopćiti da je Wolfgang Schaeuble pristao kandidirati se za predsjednika Bundestaga“, rekao je predsjednik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Volker Kauder.

Izbor Schaeublea na mjesto predsjednika Bundestaga, funkciju koju je dosad obnašao Schaeubleov stranački kolega Norbert Lammert, siguran je nakon što su zastupnički klubovi Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i Liberalno-demokratske stranke (FDP) podržali njegovu kandidaturu.

O prelasku iskusnog CDU-ova političara na mjesto predsjednika Bundestaga govori se od nedjeljnih izbora. Schaeuble se zbog svog neprikosnovenog političkog stila smatra pogodnom osobom za preuzimanje funkcije predsjednika Bundestag u trenutku kada u njegov 19. saziv ulazi stotinjak zastupnika desno orijentirane, populističke Alternative za Njemačku, od kojih se očekuju provokacije i pokušaj sabotaže rada parlamenta.

''Wolfgang Schaeuble je jedna izuzetna osoba koja zrači prirodnim autoritetom i stoga je idealno rješenje za funkciju predsjednika Bundestaga u ovoj situaciji. On će znati braniti čast Bundestaga“, rekao je predsjednik FDP-a Christian Lindner.

Promatrači smatraju da je izlaskom Wolfganga Schaeublea iz ministarstva financija otvoren prostor Angeli Merkel u predstojećim pregovorima s FDP-om i Zelenima o sastavljanju koalicijske vlade. FDP je u nekoliko navrata signalizirao zainteresiranost za preuzimanjem ovog ministarstva.

Wolfgang Schaeuble je zastupnik Bundestaga od 1972., a diljem Europe je poznat po svom tvrdokornom stajalištu kada je u pitanju promicanje nepopustljive njemačke politike štednje.

Dosad je obavljao broje dužnosti, od šefa Kancelarskog ureda preko ministra unutarnjih poslova pa do ministra financija.

Schaeuble, koji je rođen 1942. u Freiburgu, od jednog atentata 1990. tijekom jedne predizborne kampanje, kreće se u invalidskim kolicima.

Kopirati
Drag cursor here to close