Šef Izaslanstva Europske unije

Wigemarku produžen mandat u BiH

Posebni predstavnici EU imaju za cilj promovirati politiku i interese Europske unije u određenim regijama i zemljama kao i zastupati određene stavove koji su od važnosti za EU.
Vijesti / Politika | 26. 06. 2018. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Europske unije je produžilo mandate šestorici specijalnih predstavnika EU, uključujući i mandat šefu Izaslanstva EU u BiH, Larsu Gunnaru Wigemarku.

Njegov mandat je produžen za 14 mjeseci i trajat će do 31. kolovoza 2019. godine. Wigemark je na ovu poziciju prvi put imenovan 1. ožujka 2015. godine.

Mandat visoke predstavnice za Kosovo Nataliye Apostolove je također produžen do 29. veljače 2020. godine. Ona je imenovana na tu funkciju 4. kolovoza 2016. godine.

Ostali predstavnici kojima je produžen mandat su Peter Burian za središnju Aziju, do 29. veljače 2020., Alexander Rondos za istočnu Afriku, do 29. veljače 2020, Angel Losada Fernandez za južni Kavkaz i krizu u Gruziji, do 29. veljače 2020.

Posebni predstavnici EU imaju za cilj promovirati politiku i interese Europske unije u određenim regijama i zemljama kao i zastupati određene stavove koji su od važnosti za EU.

''Oni igraju aktivnu ulogu u naporima za jačanje mira, stabilnosti i vladavine prava. Prvi posebni predstavnici EU imenovani su 1996. godine. Trenutačno, osam posebnih predstavnika EU podržava rad visoke predstavnice Unije za vanjske poslove i sigurnosku politiku Federike Mogherini. To su šest spomenutih predstavnika kao i i posebni predstavnici za ljudska prava i mirovni proces na Bliskom istoku'', stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close