Nadanje

Wigemarku drago jer će Predsjedništvo zajedno na put

Nakon intenzivne predizborne kampanje, naglašava on, u BiH će uslijediti različiti razgovori i rasprave, ''ali ja ne vidim da se baš o ovoj temi razgovara''.
Vijesti / Politika | 12. 10. 2018. u 14:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Lars Gunnar Wigemark, izrazio je zadovoljstvo porukom koju je, kaže, čuo jučer u medijima da su trojica novoizabranih članova Predsjedništva BiH izrazila želju da zajedno odu u Bruxelles. Napominje da se ovdje misli na posjetu Bruxellesu nakon postizborne uspostave nove vlasti u zemlji.  

''Vrlo je važno da su oni suglasni da prvo treba zajednički otići u Bruxelles, zajednički predstavljati Bosnu i Hercegovinu. To i nama treba da čujemo jer dosad su sve bile priče o podjelama'', kazao je Wigemark novinarima u Sarajevu uoči redovne godišnje konferencije Udruženja javnih komunikatora jugoistočne Evrope (SEECOM).

Generalno, smatra on, u Bosni i Hercegovini je važno imati otvoren dijalog o tome što zapravo znači biti Europljaninom, odnosno šta znači da Bosna i Hercegovina postane jednog dana članicom Europske unije.

''Naravno, Bosna i Hercegovina jeste europska zemlja, ali govorim u onom smislu identiteta - identiteta Europljanina. I ova zemlja može, kad postanete članica Europske unije, da se građani osjećaju Europljanima, dakle građanima Europske unije, ali i građanima Bosne i Hercegovine jednako kao Bošnjacima, Srbima, Hrvatima, ostalima…'', istaknuo je veleposlanik Wigemark.

Video: Wigemark: Važno što članovi Predsjedništva BiH žele zajedno u Beuxelles

Nakon intenzivne predizborne kampanje, naglašava on, u BiH će uslijediti različiti razgovori i rasprave, ''ali ja ne vidim da se baš o ovoj temi razgovara''.

''Volio bih vidjeti političke lidere, predstavnike političkih stranaka da zajedno, za istim stolom, razgovaraju upravo o ovoj temi za koju su, barem načelno, bili suglasni u smislu da žele vidjeti ovu zemlju u Europskoj uniji. Ali bi onda oni morali konkretnije razgovarati - na koji način to osigurati, kako osigurati da nakon izbora, u zakonodavnim tijelima imate stabilne koalicije koje će biti u mogućnosti da donose one teške odluke potrebne na evropskom putu i o tome što u ovom kontekstu znači identitet Europljanina'', riječi su Larsa Gunnara Wigemarka.

Kopirati
Drag cursor here to close